Semua perkara dalam hidup ni
musti start from bottom kan
sama juga la dengan skill memasak aku
masak nasi, air, maggie, goreng2 tu tahu la
maksud aku skill nak masak supaya rasa tu kick dan sedap
kalu nak citer masak suma orang pun boleh masak kan
tapi skill dan cara tu cmne tuk dapat hasil yang sedap
pertama-tama nya masakan ibu mmg selalu yang terbaik
sebab mmg kita dah dibesarkan dengan air tangan ibu
dah masakan ibu la yang selalu akan dirindu
macam aku skang. uih seksa babe !
dulu masa zaman kolej mmg aku x pndai masak lansung
sebab pertama kerana semua mmg mama aku yang masak
aku just tolong potong bawah, tumbuk, blend cili
basuh kuali
masak. mmg never
dah siap aku makan je. hehehehehhe
perkara ni berlarutan hingga ke zaman perkerjaan
bila duk bujang nak xnak kena la masak if nak save
so start from that moment aku baru nak mula explore memasak xsilap time tu umur aku 23 tahun
tapi start yang simple2 dulu
cum nasi goreng, bihun goreng, cucur, murtabak maggie
makanan2 orang bujang
sampai aku nak khwin mmg aku xpandai masak
dan aku mmg dah inform bakal suami siap2 "i xpandai masak tau"
syukur aku diterima seadanya
tapi aku nekad lepas kahwin aku harus belajar masak
sebab Fadilah Kamsah kata " jagalah suami anda dengan masakan anda"
walau aku xde skill memasak tuk jadi sedap tapi aku mahu mencuba
hehehhe ingat lagi kenangan mula2 kahwin
kelam kelibut print buku resepi beratus2 page
nak masak he buka buku
xpun kol my sis or tanya mama
aku ingat mgu pertama khwin
adik ipar n sepupu nak tidur rumah kami
so untuk sarapan aku goreng kan nasi + nugget
sampai la dia selalu perli kata nasi goreng aku sedap
motif sampai skang aku xtahu
mmg betul2 xsedap or dia perli sbb mmg xsedap lansung
nak tanya malu so senyum je la.hheheheh
mula2 aku masak lauk xsilap aku adalah kari ayam
sbb hubby i suka makan kari
dulu aku masak kari mak ai punya la pekat
sampai nak dekat 2 biji santan aku letak
kari punya la byk
aku ingt lagi byk kari lagi sedap
lagi pekat lagi sedap
tapi tidak rupanya. hahhahahah
hubby tegur, kari xmo pekat sgt.
skang baru aku tahu
if masakan yang berunsurkan santan jangan pekat sangat
mild2 baru sedap
kari pun 2sudu pun cukup
bagi rasa je
nak sedap kari tumis ngan rempah 3 sekawan tu tapi dulu aku xpnh guna pun rempah2 tu. amik yang basic je
nak naikkan ump lagi tambah tomato bagi masam2 skit
so now aku rasa kari aku banyak improve nya
asam pedas aku pun dah mcam umppppp
hehhehe
cuma masak lemak cili api belum dpt skill nak bagi sedap gilak cum mak mertua aku masak.
aku rasa aku dah banyak improve masak ayam masak merah, sayur campur pelbagai rasa, tomyam, sup,
dulu semua tu ikut suka aku je
janji tekak aku ok maka ok la
mujur ada hubby yang sanggup jadi tester dah komen
now kira ok la dah bole masak tuk bagi orang makan
aku rasa faktor aku duduk jauh dari msia ni lah paling berjaya buat aku tingkatkan skill memasak aku
if not kat msia malas masak makan luar
kat sini hari2 kena masak so orang tua kata "rajin praktice maka perfect" kan
dah 2 bulan lebih aku xmasak tuk hubby
so xsabar nka tunggu hubby balik Khamis ni nak masak macam2 tuk dia
tapi menu pertama yang dia request
Nasi Ayam + bergedil, alah xmencabar lansung. hehheheheheh
0 Kritikan:
Post a Comment