BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sep 30, 2010

"Bila rindu ku tatap gambarmu" tapi aku "bila serabut ku selongkar folder picca"

 owhhhh saya sangat suka akan ini gambar 
ohoho mmg xsenyum kan 
tapi still nampak u cute la dear 
tapi kalau senyum lagi cute la kan 
saya suka part bibir lentik angelina jolie dia tuh ! 
awas bibir anak saya mcm anjelina jolie okeh ..hik 


nak nengok x gambar anak saya bagi senyuman manis abad ini 

_
_
_
_
_



see ? sangat manis kan 
ohoho anak saya yang kecil lagi tu ya 
pakai hair band pink baju pink cair tu 
yang kanak-kanak besar berbaju pink lip lap tu anak buah saya anak abg ipar saya 
haa yang paling besar lelaki tu abg ipar saya bukan bapa kepada budak besar baju lip lap tu tau .. abg ipar num 2 .. tok sah la nengok dia ngok gambar kanak-kanak sudah lah 
cuba lihat senyuman depa saya rasa sangat manis n sangat comel 
terutama anak saya kan ?
bukan apa QK kan jarang dpt snap moment senyum cmni 
bila berjaya ni sgt kagum la saya ! 
eh bersaya-saya lak aku ni 
maklumla ngah meroyan ni mmg macam2 lah



hum QK 2 3 hari ni agak meragam
siang malam merengek2 
makan pun kurang
malam tidur merengek saja 
sama ada dia xslesa rumah baru atau dia xsedap badan 
sbb dia dalam kondisi selsema dan batuk minor 
so tahap kerisauan aku makin tinggi bila papa mula tiada minggu hadapan 
sian QK jgn demam rindukan papa ya sayang 
ok ok en3 ni xmoh mood sedih at all 

stop lagi nanti sambung ! 


Mama membilang waktu .. sayang

Ya, aku sedang membilang waktu .. kalau boleh tidak mahu menuju ke 4 oktober ini. kerana hari itu suami tercinta akan pulang ke Malaysia maka tinggallah aku dan QK yang pasti tidak mahu berjauhan dengan lelaki itu. boleh kah aku tanpa suami tercinta di sisi? boleh kah QK tanpa papa untuk di manjai. bila papa tiada nanti siapa yang akan nyanyikan lagu tuk QK bila QK nak tidur. siapa yang akan tggu QK sampai lewat malam bila QK tidur lewat  n temankan papa nengok tv? siapa yang akan pujuk QK bila mama saje2 sakat QK sampai nangis nanti ?  siapa yang akan tolong mama amikkan barang kat atas bila mama terlupa. lepas ini xde siapa yang boleh picit-picitkan kaki n badan mama bile lenguh. dengan siapa mama nak bercerita, berkongsi dan berborak di rumah? nanti kita main-main berdua je la sayang ye, QK xpernah berjauhan dengan papa kan. Ya allah bila di kenang aku seakan rasa x kuat  untuk hadapi nya. mama dan QK di sini papa di sana keseorangan kan sayang, kejam kah mama ? bila papa akn datang berada dekat dengan kami lagi ? papa kat sana jaga makan ya, im so sorry mama xdapat nak masakan untuk papa lagi, mama xdapat nak iron baju kerja papa, papa kena basuh baju sendiri tau, mama xde untuk buat semua itu untuk papa buat sementara. kalau papa nak makan sedap-sedap bosan makan di kedai papa pergi rumah kak lang, rumah makcik-makcik kita ya. depa pasti paham tu, sebulan sekali papa bole balik kg jumpa mak or balik rompin kan. mama percayakan papa mama harap papa pun begitu percayakan mama di sini. mama di sini xkemana pergi kerja balik, bila perlu pergi pasar dan seumpamanya. insyaallah mama xpandai untuk curang dengan orang yang sudah tetap di hati mama. ya, aku sedang bersedih sekarang, airmata bertakung dan perlahan-lahan mengalir .......................................... dan seketika aku tidak boleh terus menaip bila mengenangkan saat-saat hidup tanpa suami dan yang pasti pembesaran anak tanpa papa nya . aku yakin tuhan menguji hambanya sesuai dengan kemampuanya. aku cuma berharap kami sekeluarga mampu hadapi ujian ini dengan kuat, tabah dan sabar. semuga cinta jarak jauh yang bakal di harungi akan menyemarakkan lagi rumahtangga kami . amin . 


Berhenti di sini.


 

Sep 29, 2010

Mak bizi la nok !

bizi kerja okeh 
kerja apa ? filing okeh 
kena sttle kan 1 bilik kebal ini 
ini la terimaan aku sebagai org baru di tempat kerja baru dan mengambil alih kerja org lama 
begini lah 
kita lah yang kena settle down semula berhempas pulas 
walau dah berjanji ngan family di rumah utk keluar ptg ini terpaksa di pospont gara-gara kena stayback tuk settle it back before lawatan naziran mggu depan 
** bila stress akan menulis tanpa fullstop kan !!

Aku mmg kureng suka buat filing dari di wisma lagi 
bila dpt arahan dari officer i will take some times to do it
tapi finally mmg siaplah cuma amik masa skit 
tapi bila take over kerja org yang dah berkurun lama 
fail pun penuh habuk setebal make up 
tgn hitam bila pegang byk2 fail
ko akn jadi beginilah membebel dan rasa x happy 
tapi aku cuba utk tukarkan mood itu kepada mood positif 
demi mencari rezeki yang berkat aku harus ikhlas 
ya sekarang hati aku sdg ikhlas buat apa sj arahan yang di tuntut 
asalkan kau tenang dan semuanya in order 
selagi aku mampu dan bertahan aku menurut 
jika masa aku sudah "monopos" jgn salahkan aku ya 


selamat bertugas 
sekian kerna aku kan bizi !!



Sep 27, 2010

Live @ Myanmar - Check it out !

kalau di msia duit byk cmni kan syiokkkkkkk 


kedai limau barli

she's need money


the taxi


bus stop


kedai kopi 


she's again 
dari masuk kedai sampai balik selagi xdpt selagi itu minta 


MAS also got here 


the hotel



hanjing di merata-rata 


 kedai rojak 


 papan tanda 


 the model 
agak cun ek


kedai antik


 public phone okeh !


 yang biru itu lah bus dia 


 budak ini mencari rezeki ngan meminta also
berkaki ayam 
so pity 


the contructor 




bumi allah berbeza !
the end

Hot!

Selamat pagi malaysia myanmar 
di malaysia bfast apa ? nasi lemak ? sandwich tuna sardin ? roti canai ? 
wow rindu suma itu 
btw insyaallah aku berpuasa hari ini 



Pagi2 masuk ofis awal bangat hari ni 
maklumlah 1st day p sndrik naik teksi 
715am maid dah dpt teksi 730am dah sampai ofis guard je ada yang lain suma lum sampe 
cemerlang sgt la pulak ek 
esok 730 lah baru nak suh maid tahan teksi 
xde la awai sangat 
hari ini masuk ofis semangat skit 
pertama sbb nak jumpa my Dato sudah ! hik hik surprise .... 
kedua sbb nak upload picca yang telah berjaya di snap pada hujung minggu kami 
tapi bila dah create tajuk baikkkkk punya picca lak wat prob xleh upload 
so im waiting the uploader back to normal lah 
mmg sgt dukacita 
so uolssssssss tunggu ea 


ok nak fokus kerja sambil menanti my bos coming 
seram sejuk tangan ni 

 

Sep 24, 2010

Jet Lake ke ?

Assalamuailaikum
Good Morning Friday 
hari ni nak story pasl jet lake la konon 
mcm la aku kat london beza waktu sampai berbelas jam nak jet lake bagai 
kesah nya .. walau beza waktu sini cuma satu jam setengah 
tapi waktu tidur kami masih tidak teratur la 
contohnya mama aku bgn subuh jam 440 waktu tempatan jam 6 waktu m'sia terus dah xleh tidur 
actually kul 4am waktu tempatan dia dah bgn spt kebiasaan di m'sia 
jam 5 pagi tahan mata apa barang ! tapi yg wat xleh nak sambung tidur sbb jam 5pagi sini dah cerah
Qk pula jam 8pm waktu tempatan dah ngantuk mmg kat m'sia jam 930pm dia dah mula nak tidur 
bila tidur jam 8malam maka jam 2pg or 3 pg dia akan bgn utk bermain2 
sape yang harus melayan kalu x mama papa dia kan 
aku pula jam 7 dah ngantuk bila rujuk waktu m'sia mmg jam 830pm di m'sia aku sedang golek2 depan tv bersama hubby n qk ..so mmg xpelik lah .. tapi nak tgg bgn esok pagi mmg rasa lmbt la kan 
tu sbb qk akan bgn tgh malam kejut mama dia ...huh 
hubby sgt flexsible dia bole tidur xkira waktu asalkan cukup tidur tapi cuma dia terasa masa di sini lmbt berlalu 
dah 6 hari kami di sini tapi lum berjaya dpt sesuaikan waktu kami 
rupanya suma yg mula2 dtg sini mmg mcm kami 
sooo just take our time 
ada byk tahun lagi srie !!!


Today im moving to my house 
yeay !!



Sep 23, 2010

1st picca @ Yangon














ha amcam ok x?
hehhehe korang aspek gambar pe ?
sowi la xde gambar pemandangan or whats related about yangon lagi 
harap maklum belum keluar rumah utk bermesra lagi okeh 
 hari ni lunch time aku nak p take pasport photos itupun aku request bawa family sekali bole ?
yo lah dari dorang bertambah keras dlm apartment tu atlist da gak keluar kan sian depa
so ini je la gmbr yang berjaya snap malam tadi b4 me n hubby go for welcoming dinner 
bila kuar rumah dgr QK nangis nak ikut 
mama papa dah siap cantik dia duk pakai baju tidur bila xbawa dia jerit la dgr 1 apartment kan 
smpai bawah aku kol bilik xdgr dia nangis dah hati sedikit lega 
bila balik dia dah tidur 
nenek kata nak tidur rengek2 sebut "ummmmma ma ma" 
yela kami mana penah tinggai dia malam2 nak tidur musti mama or papa yang tidurkan 
bila b4 tidur x jumpa pama dia jam 2pagi dia bangun n duk tepi baby cot dia n usik badan aku kejut okeh 
tergezut aku 
terpaksa la main2 ngan dia 1/2 jam than tidur smula 
qk going to 1 year old next month 
dia dah makin besar n dah makin "cerdik" meaning dah mula paham erti hidup 

mama love yu baby !!




Sep 22, 2010

Penulisan kedua di perantauan

Selamat pagi semua
hari ni aku nak kongsi tentang tempat kerja pula 
waktu kerja 8-4pm 
tapi xleh la nak balik sharp 4pm berlakon la jadi rajin skit 415 ke 430 ka 
minggu ni bole lenggang kangkung p kije naik kereta ofis 
minggu depan berchenta la naik teksi 
yang merisaukan aku senang ke dpt teksi kat area umah aku tu 
dorang kata kena p depan skit kat main road 
nak mati ko kuar umah je jalan anjing ikut bontot ko 
walau kata dorang anjing jenis x gigit tapi dah ikut bontot ko ko nak je jalan lenggang mak limah lagi kalu aku cabut lari dah 
penyelesaian nya minta tlng maid p main road dptkan teksi  bawa dtag umah
uih lega 


Kat office ni ada 3 block 
aku block A ada 2 floor 
stuff lain suma next block 
aku duk floor atas with Dato' ja 
tu yang buhsan tahap gaban 
kalu no work ko hadap je la internet sampai lebam 
ngantuk nak tidur takut dato' kuar tibe2 air liur basi ngan meleleh bole dpt cemerlang ke cmtu ? ahaks 
skang bole la bos ngah xdok kan 
mmg xceria la muka aku dah xde senyum gelak terbahak2 lagi 
nak borang ngan sape nak gelak ngan sape sini suma lelaki 
ngan local stuff apa la sgt 
so lepas ni sape jumpa aku than nmpk aku dah jadi penyenyap harap maklum je la ea 
uihh tiba2 rindu suasana di wisma 
hari2 ada gelak tawa
harap aku maintain cool x tress gelak sorang2 
huhuhuhu 


skang p ofis bangun jam 6pagi 
kul 6 tu dah cerah dah 
pas subuh 440am tidur la balik kan 
kat sini terasa masa tu tu mcm lmbt je berlalu 
kul8pm mata kami dah ngantuk dah 
bila tidur awal terjaga ngok jam baru jam 12 terjaga lagi baru jam 2 mcm lama lak masa tidur rasa lmbt nak pagi 
baru2 x biasa lagi kan 
dah lama sok x puas tidur lak 


aku mmg ngah boring ni 
nak update byk xcerita hot yang bole di syer lagi 
gambar2 pun xde lagi 
bila aku dah mula berjalan t pasti byk isu bole kongsi kan 
ok moga ketemu lagi di lain penulisan 




Sep 21, 2010

Penulisan pertama di perantauan

Assalamulaikum
Masih bermood raya ?
kalu di M'sia aku pun akan berada di posisi mood raya 
sebab pasti hangat jemputan ke rumah terbuka 
hummm i mish that moment 
honestly walau baru 3 hari tapi dah mula rasa home sick 
xdapat bayangkan jika bertahun lamanya aku xbalik
just hope everything going smoothly n the important things aku harus kuat dan sabar 
kuat dari segi zahir dan batin untuk menempuh cinta jarak jauh kami 
sabar tuk tempuh apa saja cabaran dan dugaan 
uols pls wish for that also 


Ok no sad sad 
aku nak story mory skit psl tempat baru ni 
Yangon adalah ibu negara bagi Myanmar 
so far penerimaan nya sgt baik 
street forward org2 dia baik la 
aku bercakap dari apa yang aku lihat so far n pengalaman kawan2 yang dah sedia ada di sni
under kedutaan mmg la kena layan bebaik kan 
kalu x suma xmo duk jauh dari m'sia kan 
tentang cuaca lebih kurang m'sia ja 
skang ngah panas aircond 18C pun xterasa ni ha 
or aircond ni yang dah brapa nak sejuk .. no komen !
tradisi kat sini berkain okeh 
budak sekolah uniformnya baju putih kain warna hijau simpul cum kain pelekat tu 
org bekerja pun sama cuma kain dorang warna warni la 
pompuan lelaki sama ja 
kalu pmpuan pakai baju n kain than tepek bedak sejuk putih2 kat muka pastu selamber je kuar p kije or jejalan bagai tanpa segan silu okeh 
klau kat m'sia huh bole cmni ? 
public transport bus n taxi ja 
taxi sama cuma bus dorang sgt unik tau 
tau x trak askar yang warna hijau tu ? bus dorang bih kurang cmtu la tapi cuma kecik skit than dorang akan bergayut ramai-ramai kat keliling bus tu sampai penuh 
bayangkan ngan kain pelekat pastu bergayut idok pulak kain depa tu tanggai kan 
uishhhhhhhhhh 
kesimpulannya live kat sini beberapa tahun mundur dari m'sia la 
org2 dia sgt baik okeh 
di mana2 pintu org buka kan panas hujan org payungkan 
sonok x? tapi sndri rasa la sama ada all d time nak ke cmtu
mula2 ni seronok la di layan seperti seorang puteri raja 
dah lama-lama lu pikir la sndri 
setakat ni aku p kije naik keta ofis meaning berdriver la 
huhuhu sungguh heavan tapi harap maklum setakat mggu ni je ok 
bagi can la baru sampai mana tahu selok belok kan 
haaa mggu depan pandai2 ko la nak jalan kaki ke terbang ke naik bus gayut reramai ke janji kena sampai ofis gak 
hik hik hik 
aku plan nak naik taxi ja dulu 
dan dah mula kena rancang tuk pembelian kereta sng nak bergerak kan 
hope murah rezeki kami 
soal food lak sng gak nak dpt food halal here tapi agak mahal 
tapi brg basah n sayuran murah 
so nak jimat p psr n masak sudah 
klau x cmne nak kayoooooooo kan 
tapi sedih dolar jatuh merundum skang so xbole nak kaya sgt la 
kaya mmg x arrrrrrrr cuma hrp berduit la 
hal Qk so far dia ok walau tidur tanpa buai 
tapi kdg2 meragam gak 
skang ni kami stay kat hotel 5 days till tis friday than baru masuk rumah 
bila di rumah nanti maid akan jaga QK 
hope QK serasi ngan penjaga baru tu 


itu je la kot nak update wat masa ini
ada cerita baru aku syer lagi ek 
n pasti with d picca 
nantikan 



Sep 20, 2010

Album Raya 2010

Salam 
Selamat hari raya  ke 12
dalam mood raya lagi walau di perantauan 
arhhhhhh statement  xtahan 
huhuh 
ok seperti tahun sebelumnya bila raya wajib akan syer album raya kan 
bezanya raya tahun ni lebih meriah kerna 1st time with my baby 
tahun lepas berdua tahun ni bertiga tahun depan ? 
huih moga dpt balik beraya tahun depan 


dengan sukacitanya 
silalah layan album raya kami 



Raya pertama



 








                                          Raya kedua                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           



Raya keberapa ntah



Hallooooooooo All

Ceh 
sejak duk luar negeri ni berhallo bagai 
 
 
Salam semua 
aku sudah selamat sampai di bumi Yangon semalam 19/9 jam 1115 waktu tempatan (yangon lewat 1 jam setengah)

So far semua nya ok Alhamdulillah 
banyak sgt nak update 
cuma baru2 masuk office ni xmo la over sgt ber internet kan 
oh ya saya sudah report duty hari ni okeh 


so will update later 
sgt rindu nak baca cerita raya korannnnnnnnggggggg

Sep 3, 2010

Break for 2 weeks

Salam 
siyes kekangan masa sgt x izinkan aku tuk tulis lebih dari apa yang terhasil dlm en3 kali ini 
ini mungkin post terakhir aku 
oh relax relax post terakhir aku di malaysia kot 
cewah 
yela aku dah start cuti next week till aku berangkat 19/9 
byk urusan yg msh lum setle 
bila pk byk leh stress tau 
so man man je la 
all ofismate sorry next monday i dtg ofis ya nak gak jumpa uols 
hari ni tersgtla xsempat kelam kabut gile babing 


so maybe blog aku akan sepi tuk 2 minggu 
meaning bila aku sampai 20/9 i will get back to normal 
di rumah ada netbook sorry la mmg xdan jgn hrp la 
bila aku update 20/9 maka aku adalah di bumi Yangon pula 
yuhuuuuuuuuuu apa makna tu suka ke duka ? 
arhhh gamble sudah !!
cuma kalian tlng doakan aku n keluarga sejahtera n sumanya berjalan dengan lancar je la ea 
korang2 suma musti dah ada mood raya kan 
aku ni bermacam2 mood campur baur 
so di kesempatan ni bole aku nak ucapkan selamat hari raya serta mohon maaf zahir batin pada semua teman-teman walau di mana kalian berada 
smuga syawal tahun ini memberi kebahagian buat kita semua 

ok da da 
selamat semuanya 
moga kita ketemu lagi 







Sep 2, 2010

Late Update

Ohh memandangkan hari ni mmg agak kebizian 
maka post hanya mampu di publish pada petang hari 
buka bizi apa cuma sbuk duk bungkus2 brg masuk kotak dah 
senang esok i last mggu depan dah start cuti so t takut xdan lak 
sok nak p round2 salam kawan2 lagi 
huh cptkan ? mmg sbb nak setle kan suma t after raya ramai yg cuti t xdpt jumpa minta maap lak 
ye kawan2 tunggu ea t sy p tempat anda harap2 sempatla 
humm lum berjaya ke PKNS lagi ni 
hrp sabtu ni dpt p 
haih uols susah tul la nak cari gaun QK kaler sama ngan baju kami 
suma tmpt cari xjumpa kaler yg akan-akan pun xdok 
ala ala purple gitu 
da 1 kat poney kaler soft seakan skit la tapi meterial dia x brapa suka sbb jenis guni tu takut panas t ..adoiiiiiiiii pening mama cari la shayang 
mama akan cari sampai jumpa dun worry 
hari ni abg ipar nak buka kat umah kami 
so plan nak msk mee goreng, ayam msk merah n sawi goreng cukup x?
pas tu goreng samosa n ada buah mangga tu potong sudah la ek 
hehehhehe 
dan hari ni juga org gudang tu nak hntr brg dah 
jgn kelam kabut sudah t xdan nak msk 
hubby tulun hadle ya mama sibuk di dapur 
Qk pak nyah jaga k 


ok bye 
selamat berbuka 



Sep 1, 2010

Hebat ke xhebat ?

Ketiow Goreng 

Asam pedas ikan pari 

Ikan cencaru masak kicap ala ala pedas 

Kentang + ikan bilis goreng bercili 

Kobis goreng 

ikan masin

Bergedil


huh penat memasak okeh 
ok ok aku tahu ramai yang lagi hebat dari aku 
tapi kalu uols nak tahu aku xpernah sehebat ini sebelum ni 
tu yang rasa diri hebat sangat 
masak tetap masak tapi bukan byk2 menu mcm ni tuk kami laki bini berdua
ni istimewa kerna mama n papa aku berbuka rumah kami semalam 
jam 4 text "ma buka umah u nak hntr beras"
kelam kabut tukar plan dari nak ke PKNS terus pikir menu apa nak msk tuk mereka nak balas jasa (cewah) belikan aku beras basmathi 50 kilo utk "posting" nanti 
tenkui pama ..love yu (jimat duit i 6ratus.. okeh) 
terus turun bawah p kedai runcit beli mana yang aku nmpk depan mata
maka itula hasilnya 
Asam pedas hubby nak dia suh wat asam pedas letak lada hitam tu 
ketiow goreng aku rasa nak masak sbb lama xmkn 
ikan cencaru takut papa xmkn asam pedas i lain dari mama msk so buat ikan cencaru tu tuk papa 
kentang + ikan bilis bercili tu kami suma mmg suka 
kobis hubby nak jugak 
bergedil speacial tuk mama' fav 


hubby p bazar beli murtabak keramat yang panjang berjeler beratur tu 
mmg superb rasanya !!


Badly bila pagi tadi kunci jam 450am tapi terjaga 640am 
boleh ?
itu pun hubby yang tersedar bila rasa cum hari dah cerah 
how come sri leh jadi cmtu ? 
rekod beb xpenah aku xterkejut sahur tau 
hubby kata penangan masak byk sgt kot 
akhirnya baki makanan ke cik tong la 
haihhhhhh