BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Jun 28, 2011

O em gi !!! # Sharing is caring

 Pagar besi


 
Golongan wanita di nasihati jangan lah cuba-cuba nak panjat pagar samada nak lari dari kelas ke...nak cabut lari dari asrama waktu malam ker..

Panjat pagar kilang kerr...jika tidak mahu kejadian seperti ini berlaku..

wanita ini dikatakan cuba memanjat pagar tetiba kain bajunya tersangkut pada besi pagar itu dan tercucuk pada punggungnya..

ngeri nak tengok gambar ni......




























 

OMG OMG !!!


Assalamualaikum

Hari ni tengahari baru buka blog 
pagi mak bz layan cerekarama 
bukan curi tulang tapi isi masa terluang 
kalu x nanti meroyan bohsan aku korang gak yang pening 
minggu ni serba serbi cool 
atau lagi sesuai under control 
nape gitu ? 
sbb mggu ni makan lebih teratur 
xlah makan ikut nafsu macam 2 mggu lately 
macam jin ! hik hik hik 
semalam aku berpose 
Alhamdulillah
buka mkn nasi skit minum air sudah 
menu ? huh menyelerakan youuuu 
hari ni aku xbawa lunch boz pun ke office 
rasa malas 
cuma maid aku siapkan burger je tuk sarapan pagi tadi 
kejap lagi aku lapar rebus je maggie di pantry kenyang perut 
bukan xde slera tapi kureng la 
bagus juga xde la aku takut pada diri sndri 
lepas makan je menung 
xlarat den !
hum if tahu xbrapa rasa nak makan direct puasa pun bagus kan 
xpela esok la sambung sampai khamis 
 bole maintain kan je apa yang ada 
aku ni dah malas nak berangan kurus 
if betul2 aku puasa seminggu direct pun belum tentu kurus 
sebab minggu berikutnya tu hentam makan balik 
so aku skang xmo stresskan diri maintain kan pe yang ada skang 
ramadhan ni kalu bole kurus syukur gile if not redho je la 
selagi aku masih di terima dan di sayangi suami 
Alhamdulillah 
itu sudah cukup 
kebahagian datang dari hati kan 
cewah 
Aku xsabar juga nak tunggu next monday ni 
my mom n kwn mom nak datang cuti-cuti rehat-rehat 
ada aku teman shoping 
Qk pun xsunyi sangat kat rumah 
biar dia bergaduh ngan nenek nanti .. ehe ehe 
lagi pe nak tulis 
alahai cetek sungguh idea aku ni 
sorry lah 
bai bai 




Jun 24, 2011

Mama vs QK

Sorry la uols 
lately cakap pasal anak je 
sebab lately si kecil tu banyak buat hati mama senyum sendrian 
seronok dengan anak makin membesar kan 
Qk skang in learning menyebut perkataan 
simple2 word banyak juga lah dah bole cakap 
tapi "susu masih guna signal yang sama belum berjaya sebut lagi 
xpe la dear as long as mama tahu awak sedang mencuba 
kayuh pelan2 xpe 
nanti bila dah banyak cakap lagi banyak gaduh ngan mama kan 
skang pun 
omak ai 
tgh sama2 nengok tv lepak2
mama pun saje nyanyi2 
dia bole ckp pe tau 
"mama no no"
eh eh xbagi mama kau nyanyi 
pandai kamu eh 
pastu bila turn dia lak nyanyi 
mama saje sakat 
"shhhh no no" 
dia buat xtahu je 
sabar je la 
satu lagi 
"sayang go wash hand with kakak"
kakak pun dtg nak bawa p sink 
selumber je dia "no no" siap sorok tangan 
adoihai anak 
nak keluar pun baju pandai pilih sndri dah
p kat almari 
"ni ni tantikkkk"
mama kata no ni lengan pendek nanti bila hujan sejuk
dia pun jawab "oooohhh"
tunjuk lain pulak 
"ni ni"
sampai puas hati 
sebelum pakai baju make up dulu 
p meja make up mama blusher skit celak skit 
adoi 


 
 ni baju pilih sndri 
mula2 sakan berdandan lepas ni habis dia cabut suma dah 
tu yang jadi serabai 
sabar je lah


 bila kita perhati hati jadi sayu je
Ya Allah dah besar anak aku !!
 apa mama pakai dia pun nak 
tapi kejap je pun lps tu tanggal balik 
kalu dan bersiap kita hegeh2 lagi mmg dia jerit la 
sebab lambat sangat nak naik car !
naik car gaduh lain lak 
kalau ada book dia time tu la nak show mama 
this is ball .. this is pencil 
padahal mama drive ni 
kat rumah orang tanya dia buat  xtahu je 
saje nak bagi mama marah 
mama marah lagi cantik kot 
hehehhehe 



oh ni style baru saya 
papa kata "hip hop"
bergaduh ni xmo pandang mama nak snap pun susah 
hai nape la kamu x ikut mama ratu posing ! 
ngeh ngeh ngeh 






Jun 23, 2011

Dia bernama Anak

Alahai lah anak 
comel sungguh kamu kan 
sape x rasa anak dia comel ?????? angkat tangan !! 
hehhehe smua xkan angkat kan 
sebab jika ibu bapa sendri xanggap anak sendri comel sape lagi kan 
so don worry saya sangat memahami 
semua ibu napa akan up up kan anak sendri 
itu common 
today i xnak up anak sendri tapi nak share kecomelan telatah dia 
QK anak saya ! 
mama QK suka gile bergambar 
tapi turun tang anak 
xde la nak di katakan dia suka gile tapi so so la 
bila suh senyum tu ala kadar la 
tapi belum berjaya snap photo dia sorang2 senyum paling menawan 
pernah scene tu tapi selalu xberjaya snap 
maklum la guna kamera HP 
HP lak bukan setaraf BB .. ahaks
tu sebab ramai orang tag anak aku ni masam je muka nya 
what ever 
QK ni posing dia ada satu macam skit 
satu je style dia 
setiap kali bergambar mmg itu la style nya 
sampai family terdekat yang alert dah phm dah 
macam dah jadi trade mark la pulak
xcaya meh ngok ni
 

 style dia adalah sengat separa ats badan ke kanan

 see ?????? 

 setiap kali we all ckp 
ok senyum2 
ini la hasilnya





now dia dah tahu if keluar HP 
musti nak snap photo dia 
so dia dah ready senget siap2 
inila yang aku maksudkan comel 
comel kan comel kan 
lepas dah snap sibuk pulak nak "ngok ngok" 
itu yang selalu xdpt nak nip nap dia heboh nak negok photo sndri dari bergambar 
bergaduh okeh nak tangkap gambar dia 
pastu sendri puji lak 
"tantik"
yelah anak mama mmg cantik

xkira di mana berada 
tetap maintain senget




tapi photo di bawah ini berjaya keluar dari style yang sama 









macam askar la pulak
ehehheheheheh 
ni gambar pagi tadi 
bangun awal giles dah siap2 mandi pastu naik tunjuk kat mama 
"mama tantik"
bukan mama yang cantik dia btau dia yang cantik 



kamu lah yang cantik dan comel di mata mama dan papa 
tiada yang lain Sayang 






Jun 21, 2011

Si gemuk gedempol

nak nengok ke si gemuk ?
ish gedempol tu melampau la kot 
belum lagi dan xmahu 
uwuawuauwuauw a
takot !!
korang pernah rasa  xmacm aku 
ada 1 time or tahap tu nafsu makan ko membuak2 macam jin 
pagi heavy 
lunch nasi 
hi tea kuih muih 
malam dinner with heavy 
perut ko meminta2 je kije nya 
tekak ko nak mengunyah je mahunya 
aku pernah 
dan melepasi waktu itu aku jadi boooolaaat .. hahahahaha 
aku perasan waktu time aku balik msia feb lepas 
balik je Yangon omak ai seluar slack ketat seyyyy 
lepas tu wajib cover dengan berpuasa 
baru leh maintain balik but not to slim area 
aku ingat aku ni mmg dah xbole kurus eh .. tensi tau !
dan nafsu jin tu kembali lagi .. 
menakutkan 
tapi dalam pada takut hentam juga ikut nafsu jin tu 
makan seperti dunia aku yang punya 
har har har 
eh tapi betul tau seperti ada jin dalam badan 
bila time xde rasa nak makan tu sekali sehari je mkn enough dah 
malam relax je minum susu setangah gelas tidur lena tanpa perut nyanyi2 waktu malam
itu sebab aku salahkan cuaca 
bila sejuk hujan sokmo x ke perut tu berkeroncong je 
ish ish ish 
so minggu ni mmg aku ikutkan nafsu 
minggu depan aku akan berpuasa
sebab aku tidak mahu jadi gedempol !!!








Rendang ayam, kek coklat & Mee maggie


 mmg dah seminggu kebelakangan ni aku nak sgt makan rendang ayam 
so as usual nak makan masak lah sendiri 
mula2 kena kumpul bahan2 dulu 
bila daun kunyit ada lengkuas pula xde 
malam tadi cukup dah semua terus aku masak 
dan hari ni buat aku x sbr nak lunch makan dengan lemak pegaga aku buat pagi tadi 
musim hujan tajuk adalah "makan makan makan" 
gosh ! 


 ini adalah potongan kek coklat yang aku buat ahad hari tu sempena father's day 
walau papa jauh tapi ttp nak buat sesuatu 
cuma xdpt snap kata2 indah atas kek tu as i story last entry 
so snap aje la potongan 
papa "ini bukti okeh" ehehehhehe



me maggie sedap di rebus dan makan di waktu hujan !!
kejadian ini baru berlaku 3 minit lepas 
habis kan makan dulu baru sambung buat entry 
uwuauwuauwua 
aku terpaksa tukar menu sarapan dari roti cicah milo kepada maggie ayam rebus kerana hujan turun dengan melebat membuatkan perut aku berbunyi kelaparan yang amat 
perghhh nak salah kan musim ke ? padahal ..... uhuk uhuk sila buat xtahu ...



MINGGU DEPAN AKU HARUS PUASA !!! 
Insaf la SMM dari nafsu makan kamu itu








Jun 20, 2011

19092010 - 19062011 = sembilan bulan sudah

fuhh bila pandang kedepan je 
rasa kejap je masa berlalu 
sama tempoh dengan ibu mengandung menanti hari kelahiran 
tapi kalu di hitung 
haper baru 9 bulan !! 
rasa macam dah satu tahun 9 bulan aku kat sini !! 
as i said kalau lah sebelah lagi hati aku ada di sisi musti masa berlalu pun xsedar kan 
dalam soal ni mmg aku cemburu dengan demo demo yang ada other half dekat di sisi 
tambah lagi bila ada funtion2 yang melibatkan spouse 
jauh di sudut hati .. hati aku sentap tau ! 
sayu je tapi aku kan pelakon terbaik 
tapi uols tahu senyuman aku maksudnya apa ????
xpela aku je tahu apa aku rasa 
ok lah x mo sentap-sentap 
diam  xdiam semalam genap 9 bulan aku di bumi Yangon ni 
bila dah 9 bulan di hardship post maka aku layak untuk terima 1 tiket penerbangan di tanggung kerajaan 
yeay ! mmg dari mula2 penempatan dah plan2 june cukup 9 bulan bila nak balik ? uhuhuhu 
so dalam perancangan insyaallah jika bos baru beri keizinan aku akan balik end of okt - early nov .. harap impian jadi nyata lah 
time tu dapat la bersama untuk Aidil Adha 
oh nape  x raya Aidilfitri ? 
harap maklum Aidilfitri tahun ni mmg suma x dpt balik kerana raya kan jatuh Merdeka day 
so merdeka day we all di kedutaan kena menyambut nya mewakili Malaysia 
frust giles okeh !! 
nak balik raya kedua-ketiga rasa dah x feel pulak 
so di tunda lah ke Raya Haji 
cakap pasal raya 
walau raya di perantauan tapi kami dah beli baju raya 
this year we all hijau gituw 
baju hubby dah hntr tailor sini baju i belum lagi selalu terlupa je nak bawa masuk kereta  
oh xsabar pula bila sebut pasal baju ni .. huhuhu 
uwuauwuauw musti sedih di pagi raya tu kan xde orang ramai2 macam di Malaysia 



ok lah xmo sedih sedih 
for me Yangon is not too bad 
walau negara hard tapi kita x de la feel very d hard 
atlist kita rasa selamat 
xde tembak menembak perang rusuhsan sini sana
di akui ada juga bomb blast but msih di kategori selamat walau kena selalu beringat 
atlist kita still bebas single mom mcm aku ni keluar bawa anak kecik jejalan 
so far alhamdlillah 
harap keadaan baik2 sahaja sampai aku balik .. huhuhu 


Soal ekonomi pula mmg terasa sulit skit la 
kami dpt gaji dalam Dolar 
dollar change to myanmar kyat which is duit tempatan 
duit tempatan ni ada rate nya hari2 
ada kala maintain 
ada kalu naik mencanak tapi 2 3 hari maintain smula 
yang paling x tahan tu bila dah turun sampai berminggu2 xmo p ke maintain balik 
time tu mmg cut suma shoping bagai 
rate  xtentu hala 
tapi brg kejap2 naik 
kdg tu rasa mcm baik aku duk msia je 
xyah pening2 nak tunggu rate turun naik 
siyes if  xpndai manage duit tersengguk2 juga weh 
saving ? kelaut la gamaknya 
itu sbb bila pikir dah 9 bulan brapa byk yang aku telah simpan ?????? menakutkan !!!
kawan2 yang posting uols pasti paham kan ? tp aku yakin uols dah simpan sampai x muat peti besi kan .. uhuk uhuk 
bila cakap soal saving mmg aku perlu lagi 2 3 tahun tuk aku capai target saving tapi bila sebut soal kekeluargaan aku sanggup balik msia secepat mungkin ! 



Sekarang ni hidup aku lebih teratur 
kereta dah ada sng juga la ke sana sini 
tambahan pula sekarang musim hujan 
if naik teksi mmg basah juga kain or kasut sebab tingkap taxi mmg tidak ditutup ye dan air masuk dari bawah kerana taxi kebanyakkan nya berlubang di lantai nya .. hehehhe memori tu ! 
nak bawa si kecil tu jejalan pun selesa la skit 
dia pun pandai tunjuk car key suh bawa jejalan 
tapi siyesly aku bukan rajin nak jejalan ni 
weekend pun paling tidak bawa ronda2 selebihnya mmg di rumah je 
sian Qk 
tapi bila papa ada dia mmg xduk rumah berjaaalannnn je okeh 
so fair kan kan kan 
skang xpayah tumpang2 orang 
habis event sng nak terus zasssss balik if not nak kena tunggu orang la plak kan 
leceh .. lega 
hal maid pun dah slow down 
thandar still maintain dan hrp2 dia stay untill aku habis service kat sini 
setelah aku naik kan gaji antara tertinggi di kalangan maid2 utk Malaysia di sini 
sorang je stay kat rumah 
sorang lagi aku amik daily je dtg jam 830am balik jam 600pm 
kena standby sorang if ada urgent or thandar  xsht xde helper x naya aku 
bila thandar cuti ada juga orang bantu2 kat rumah 
harap xde masalah maid lagi lepas ni 
bagi lah madam ko ni rehat jap dari berpikir !!


So kesimpulan kehidupan aku kat sini dah settle down lah 
dah mula rasa keselesaan duduk di rantauan 
cuma soal lonely dan rindu tanahair tu part lain lah kan
tapi mana lah tahu if ada rezeki Allah tentukan hubby bole stay dengan kami di sini 
uols doakan lah yang baik2 tuk kami eh 
aku ni perempuan 
sekuat mana pun hati ni tapi xkan lama 
sampai masa akan layu dan rapuh juga 



Bila ada anak perempuan .........

 Macam ni lah 
kita bersiap dia pun sama nak bermake up 
harus duk atas okeh dia kan kecik xsampai 

bila dah siap dia sendiri 
akan ckp "cantik" 
yela yela anak mama mmg cantik 



**lepas ni nak berebut apa lagi dengan mama bila kamu makin besar eh 

Selamat hari bapa "PAPA"

Pertama-tama nya nak minta maaf sebab terlewat wish 
nak publish post jumaat terbizi sampai xsempat 
weekend mmg i off internet 
sorry papa 


Kedua nya feel regret bila mama buat kek deco "I LOVE PAPA" atas kek utk di snap tapi HP xde bateri bila starting sabtu till ahad tidak di off maka low bat dan tambah dukacita bila charger di ofis .. akhirnya pagi tadi mama cut kek tuk di bawa bekal tanpa dapat di momento kan 
 yang penting papa tahu hati mama kan 
Mohamad Shahril Abdul Wahad 
suami terlalu ku cinta 
Selamat hari bapa 
Terima kasih kerana memahami dan menerima situasi kita sekarang dengan tabah dan sabar 
semuga ada sirna menanti kita kelak 
terima kasih ayang kerana menjadi papa terbaik untuk anak kita 
ternyata papa lebih sabar lebih cool dari mama tuk handle urusan rumahtangga 
semuga cinta, kasih dan rindu mu hanya untuk ku selamanya dan sesungguhnya seluruh jiwa raga ku hanya untuk mu 



Ucapan dari QK "semoga papa menjadi papa mithali dan walau kita jauh tapi Qk selalu rindu papa" 


with lots of love 
Mama & QK 



 

Jun 16, 2011

Update sambil bersin

Tissue sekotak habis 
bersin brapa ratus kali xtahu lah 
tapi gigih juga nak update 
sebab nak share satu info ngan uols lah 
sila baca sambil letak tangan di mulut supaya x nga nga lebar sangat 
nanti orang nampak malu beb 
huhuhuhu 
layan 
***

Wad Bersalin di Filipina 

Selamat datang ke wad bersalin Dr Jose Fabella Memorial Hospital di  Manila . Pada satu-satu masa terdapat lebih kurang 300 ibu  dan anak mereka ditempatkan didalam wad ini. Jika korang nak tahu Filipina merupakan negara Asia Tenggara  yang mempunyai kenaikkan populasi tertinggi iaitu 2%  setahun. Di hospital ini, purata kelahiran bayi seharian ialah 60 orang . Rekod tertingginya ialah 100 orang bayi dalam masa 24 jam! Purata kelahiran bayi sehari di negara ini pula ialah 200 orang sejam!  Akibatnya di Dr Jose Fabella Memorial Hospital , sebuah katil akan dikongsi oleh 3 orang  ibu baru pada satu-satu masa.

Persoalannya disini mengapa padat sangat? Oh that is an easy answer. Filipina ialah sebuah negara Roman Katolik . Paus  tidak membenarkan penganut Katolik memakai kondom, memakan pil perancang, melakukan pengguguran atau apa saja bentuk perancangan keluarga. Kesemua ini dianggap berdosa keran "melanggar kehendak tuhan" . Yes ladies and gents macam sesetengah mazhad Islam the whole idea or family planning dianngap dosa. No I am not kidding. Di Filipina 90%  penduduknya adalah katolik.

Presiden Beningno Aquino III
 cuba untuk mengurangkan kadar kelahiran Filipina dengan memperkenalkan pengajian seks disekolah dan kempen perancangan keluarga bagi mengawal populasi Filipina yang telahpun mencapai 90 juta  orang! Walau cadangan beliau mendapat sokongan rakyat, pihak Gereja Katolik Filipina menentang sehabis-habisnya cadangan Presiden. Mereka memberi amaran akan menyisihkan beliau dari gereja Katolik. Bizarro shit! So there you go people. Rupa wad bersalin di sebuah hospital di Filipina serta masalah ledakkan kadar kelahiran akibat campur tangan tak masuk akal agama. In this case you know what separation of church and state makes so much sense! 




OMG !!!


p/s : Jauhkan lah aku dari terberanak dari negara luar selain Malaysia tumpah darahku .. huhuhu