BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Dec 30, 2013

2013 melabuhkan tirai.

Sedar atau tidak 
2013 sudahpun berada di penghujungnya 
bagaimanakah hari hari anda di tahun 2013 ?
semoga semua di tepati. 

Bagi aku 2013 terlalu banyak kenangan dan pengalaman untuk keluarga kami 
tapi itu semua di lalui dengan rela dan redho. 

Bermula di bulan April 2013
papa di diagnos oleh Sirosis hati stage 4 
6 bulan target di beri. 
Tapi kami xjemu2 untuk terus berusaha dari segi sains dan agama 
zahir dan batiniah untuk kesihatan papa seperti biasa 
kami masih perlu papa untuk terus menjadi bapa kami. 


Tapi setiap bulan prestasi papa merundum juga 
tanda-tanda semakin jelas 
dan sejak itu kami sentiasa takut untuk hadapi hari2 mendatang 
Aku di rantau tidak senang hati.. xkeruan hidup. 
Kalu boleh memng aku nak dekat dengan papa.. tapi apakan daya. 
Nasib xsebelahi aku. 


Jun/Julai 2013 
papa banyak kali sangat duk sebut2 kami sekeluarga 
mungkin rindu 
atau lebih tepat tahu akan aturan untuk hidupnya.
aku lepaskan hubby n QK ke Malaysia beberapa minggu untuk capati hajat papa. 
dan aku gagahi juga pulang ke Malaysia untuk beberapa hari 
demi dia.. demi bertemu papa 
dan itulah kali terakhir aku membelai dia sebagai seorang anak 
aku sempat menjaga dia walau sekejap.. tidak puas ! 
itula kali terakhir juga dia memeluk ku mengusap belakangku 
dan berpesan "kau anak yang baik.. jagalah anak-anak dan suami kau baik-baik"
Ya Allah betapa aku xkan pernah lupa ungkapan yang terakhir di telinga ku pesanan dari seorang bapa.. xkan pernah lupa !!


5 Oktober 2013
Ramalan doktor tepat
tapi takdir Allah itu lagi Esa 
kami redho 
aku redho walau aku lah hanya seorang anak yang tidak dapat mengucupnya sebelum dia di kapankan. 
Betapa aku rugi menjadi seorang anak kan ?
Tapi orang yang redho akan takdirnya lebih di muliakan. 
Titipan doa sentiasa ada untuk pengerat kasih anak dan bapa. 
Itu sebab aku selalu ingt papa selalu ada.. 
Padahal aku terlalu merindukan dia.. sangat. 
Al Fatihah 


Selepas pemergian papa 
mama semakin hari semakin uzur 
 sebab terlalu mengingatkan papa kesihatan dia juga terabai 
Itu menambahkan kesedihan kami adik beradik 

Selain dari itu.. tiada apa yang menarik lagi 
selain dari terus hidup untuk insan insan tersayang yang lain. 
Aku bahagia masih punya mama, ibu mertua 
suami dan anak-anak 
adik beradik yang memahami 
saudara mara yang mengambil tahu 
dan sahabat handai yang sangat prihatin 
Syukur dengan semua itu 


2013 tetap berlalu meninggalkan 
1001 macam nostalgia dan kenangan 
tetap abadi kerana ada tarikh penting yang perlu di kenang hingga akhirnya 
2014 tetap menjelma 
dan hanya berdoa dan berusaha supanya 2014 lebih baik, lebih indah, lebih bermakna 
dari tahun-tahun sebelumnya. 


 
 
Selamat tinggal kenangan 
 -2013- 


 

Dec 24, 2013

Menu Orang Bujang.



Murtabak Meggi je. 
nak resepi ?
panggg kang senang bangat ni okeh. 
tutup mata pun boleh buat. 


Lawak betui. 
aku saja je perhangat hubby kat FB semalam 
simbolik pada mata tu 
kan merah.. tandanya air mata darah. 
lepas tu dorang jawab air mata darah sebab xdpt ke danok ke ?
muhahahha.. 
eh ye juga kot sebab kami iyo iyo ooo balik msia nanti nak p danok.. 
tapi xdapek la jawabnya. dah kena kebobomm.. 


Senang suami jauh 
nak masak pk tekak sndri je
asal boleh di panggil KENYANG sudah. 
 Alhamdulillah







 

Dec 23, 2013

Kerja Gila #Part 1

Bukan kerja gila 
therapi namanya ni 
selesai part 1 
baju baju kerja suma dah amik 
yang banyak tu baju hubby le tuh 
dan aku dah rembat lycra 2 jenis 
buat jubah 
dan insyaallah xmo hntr tempah baju sebelum balik 
rasa gila lak hntr baju byk byk. huhu 
 


 ni lycra yang i rembat 
tp 1 je buat jubah dulu 
lagi dua tuk mak mertua 


aku post ini kat FB 
hamboiii ramai juga peminat lycra eh 
niat di hati nak jual.. tapi nengok la cmne nnti. 
ada rezeki jadi supplier lycra lah i. 


Kerja gila #part 2 bakal menyusul !





Pesta Hockey #Gold Medal for Malaysia.

Dah closing pun 27th Sea Games semalam. 
Malaysia melepasi target dapat 43 gold kan. 
Tahniah Team Malaysia !!
Rata-rata paling frust Football Mens la kan 
Sultan Pahang datang semata-mata untuk tonton bola Okeh !!
tapi apakan daya kecundang di Semi Final. 
Xpela xde rezeki kita tahun ni di Myanmar. 
Cuba lagi di Kota Singa 2 tahun akan datang ya. 
Ohhh ada gosip pasal Bola. 
Myanmar kan dah tewas awal lagi.. coach Myanmar so orang Korea tu di pecat 24hours uolsss. 
Pulak tu offer ONG KIM SWE jadi coach Myanmar. Over tau !!
tapi dari media sini dengar nya OKS xterima offer tu.. 
Setia dengan Harimau Malaya. Gitu. 


 Football kami xdpt tonton live pun. 
Game yang ada kat Yangon yang hot Hockey lah. 
Menang besar kita. Women n mens dapat Gold. 
Congrate again. 


Our Team Leader 
 

 Eh tiba2 ahkak berjiwa semangat pulak kan 
yeye sorak sorak sampai sakit tekak 
 

sakan dorang nyanyi nyanyi okeh..
rasa terharu sangat 
kami lepak dengan team hockey perempuan 
sporting gila masing2. 



Tengah semua semangat sorak sorai 
datang fans form Malaysia dari Nay Pyi Taw ke Yangon pulak 
redah naik bus 7 jam uolss. 
ada team ni lagi havoc la kami 
abang bulu ayam ni siap pakai kain sarung joget2 lagi. 
kelasss !!
sape fanatik suka musti kenal abang ni kot. 
sebab team media suma kenal je dorang ni. 

 

 Tahniah kepada semua team yang telah meraih emas di Sukan Sea kali ini. 
Kami pun sunyi lah lepas ni.. xde havoc havoc dah. huhu 

BTW xsangka fans Malaysia masuk dalam The star 21 Dec. Terselit lah gambar ahkak yang comel ni.. p google. 


 

Dec 20, 2013

Sembang-sembang

Salam sejahtera 
Sekang tengat hangat sukan sea kan. 
brapa Gold dah msia ?
semalam last aku nengok 30 kan 
hamboii msia target 50 gold 
ahad dah closing acaner tu 
tapi Hoki sure women n men gold.. Insyaallah. 
kami negok live kat sini.. sila jangan jeles. 
tapi beberapa games yang in Yangon je la 
kebanyakan games kat Nay Pyi Taw sana which is 5 hours drive form Yangon 
Bos i kat sana la kan.. sebab big big event suma kat sana 
yang kuli kuli duduk je lah Yangon buat kerja cm biasa. 
huhuhu 


Tadi p cuci2 mata beli kan kain tuk mak mertua 
sini ada juga kain lycra 
skang kan tgh hot lycra kat msia eh 
berjubah sana sini 
so aku dah beli tadi dan nak try buat jubah 
hasil lumayan menarik cantik i tag uolss yang berminat ya 
then bole buat bisnes. 
Upload kat FB tadi dan dan ramai org pm i tau. 
kelassssss.
nampak menarik ni.. ramai orang minat. 
Harus amik peluang.gitu. 
Insyaallah. 


Aduii makin nak balik makin susah hati lak 
 yela semua pun rasa xcukup jeeee
semua pun rasa nak dimiliki.. acaner tu. 
3tahun xcukup pulak rasa nak collect barang2. 
xpela grab mana yang sempat je la nnti. 


Hari ni QK xschool 
hahhaha actually dia da fun fair tapi kat brunch yang lain
so aku xhntr pun dia p.. 
sebab jauh oke.. 
haritu ada papa dia bole la papa dia bawakan. ni mama kerja sayang xdan. 
xpela lagipun dah selalu sgt QK p funfair tu. sesekali xp xpe kot. 

  Ok la chow.. bos call ni !


 

Dec 18, 2013

Sehari Tanpa dia.

Alhamdulillah 
sehari berlalu tanpa papa..setakat ini suma under control. 
Rutin baru mama. 
Pagi lepas dah siap2kan lunch box mama n QK 
mama bersiap dulu then baru mandikan QK 
QK xmo mandi dengan maid tu.

QK dah siap 
830am kami keluar rumah hntr QK dulu.. 
awallah dia sampai school skang 
terpaksa la kalu mama kuar lambat lagi teruk la mama hadap jem dan lagi lambat la mama masuk ofis. Not good. 
Balik mama terpaksa hired taxi dan sorang maid lama upah amikan QK 
papa dan tunjuk dan inform pada teacher juga. So far so good. 
Untuk minggu ni je kot.. next week dah holiday for 2 weeks. 
Haaa time holiday ni mama pening kepala skit lah. 
Sure kakak n adik akan bergaduh je kat rumah tu kalu dua dua ada. 
Da berita baik.. Thandar maid kesayangan i dulu. ingt x ?
dia ada kol xdpt lagi nak pergi singapore. see !! xmudah nak p singapore tu.. 
dia cakap sebelum dpt kerja ke singapore if aku need help dia boleh tolong. Uhhh Qk ngan dia mmg ok sangat la kan. Dan aku pun senang banyak lah. Tapii tgh pk lagi ni. Tkt nnti yang di kejar xdapat di jinjing berciciran. 
Orang Myanmar ni mcm2 peel. dan paham sgt dah. 
 Nantilah pikir.


Ohhh yang paling aku risau bila QK nak tidorlah. 
tkt dia jerit2 nangis2 cari papa kan. 
Tapi so far malam tadi dia ook pulak. 
tapi mama kena melayan dia lebih lah.. xleh nak marah2 sangat kena anjer anjer kan je. 
Aduiii. 
Adik lak mcm nak demam skit semalam. tp nampak ok dah pagi tadi. 
harap2 QK dan adik always ok.. xmo cry cry. 
tkt sehari dua ok masuk 2 3 minggu naya.. sebab kenapa tunggu papa xsampai2 lagi.. sebab kami janji sekejap je papa pergi !!!


 

 

Dec 17, 2013

BYE BYE PAPA.

Episod rindu rinduan bermula! 
rindu xpe lagi bole di tahan tahan dan di pujuk pujuk. 
takut drama hindustan la kot.. 
nak kena pujuk si QK menangis ingatkan papanya. 
itu yang paling risau kot !


Pagi tadi jam 6am dah bgn bersiap mandi air sejuk macam ais. 
Btw skang Yangon tengan musih sejuk !!
serius ckp pun kuar asap.. hikhokhek. 
day time xguna aircond pun ok. 
malam2 just on kipas sekejap then boleh tido tanpa kipas bagai. 
645am dah siap nak keluar. 
tengah2 siap QK nak susu 
dah buat tepuk2 dia jap suh dia tido semula. 
sambil tu dia tanya 
QK : papa balik malaysia tak ?
mama : tak papa mandi. 
sambung isap susu dan tido. 


Sampai Airport jam 705am 
check in drop lugage. Siap. 
tapii yang aku cm hangin sgt.. hubby bawa udang galah tuk pak sedara dia.. 
beria lak hubby bergaduh kat kaunter tu nak pertahankan udang galah tu. 
dah lmbt okeh.. flight kul 830am 
nak p immigration lagi yang awak tu over stay visa expired ! tu satu hal.  
aku dah muka ketat agak hangin. dah xbole tinggal kan je la kan. 
kat msia pun belambak udang galahhh.. sama je rasa. 
740am baru settle bergaduh. 
ke immigration isi form over stay lak. 
810am baru settle. 
padahal dia dah set dari rumah. 
syg xleh kuar lebih dari jam 8 nnti jalan jem. 
damnnnn 810 baru hegeh2 nak kuar dari Airport. 
Memey jem la jawabnya. 


845am sampai rumah 
berdesing aku drive. 
yela bila kol2 maid QK xnak mandi nak p school 
fine.. kena tgg aku la tu nak siapkan nnti. 
nak goreng ayam lunch box dia lagi. 
Officer kol lak aku kena cover visa jam 9pagi !!!
jam 9 pun kat rumah lagi tengah goreng ayam ! 
Fuhh.. xpe i is supermama. 
pakai baju pun selekeh je hari ni. 
Account clerk tegur.. u re not feeling well ? coz no make up ?
Yes i am. hahhahaha 
selalu make up tebal ke ahkak ?


Tapi surprise juga. 
sampai je rumah QK dah siap beruniform dan xnangis pun. 
QK : papa dah pergi ke mama ?
mama : sudah sayang.. Qaireena nangis x ?
QK : tak.. Qaireena no cry and good gilr kan. 
Yes u are sayang !


Sampai scholl pun lambat hari ni.. 915am kot. 
aku pun sampai 935am.. berdering2 officers call bertanya itu ini. 
Sampai ofis lega.. visa xperlu cover dan bole buat kerja dengan tenang. 
dan update blog.  Yeahaaaaaaa. 


Ayang pulak flight delay. 
All the best to u yang.. 
sorry tadi muka i ketat skit.. sbb i is risau. 
u know me kan ? hikhokhek 
tapi now im ok dan start missing u. 
Good luck. 



Dec 16, 2013

Kakak n adik.

Assalamualaikum 
marilah kita update kesah kakak and adik 
dah lama xciter kan. 
 
QK a.k.a kakak good at school. 
suka sangat dia sampai ckp english sorang2 pulak dah. 
kadang2 mama ajak borak borak juga.. seronok.
good learner QK.
Biasa waktu yang dia syiok sangat nak berenglish 
time dinner lah 
QK : I like vegetables so many. can i have more. 
ewahhhh gedikkk sangat. 
QK : what is this.. so black 
MAMA : ini kicap kau jangan nak over sangat !
jangan nanti KANGKUNG jadi KENGKANG lak. 
 

dia dah kenal warna 
ABC very fluent 
Numbers pun dah ke fasa 30an 
Alif ba taa pun dah  meningkat iqra lagi. 
Alhamdulillah 
Happy mama. 

Cakap pun dah pandai.. 
melawan apatah lagi 
skang ni jenis suka cakap "papa jahat" mama jahat"
bila silap skit keluar la ayat tu. 
time mama yang marah "mama jahat.. papa orang baik"
finela .. cer papa yang marah dia.. 
"papa orang jahat, mama pulak orang baik"
gitu. 
start esok.. xtahu la guaner.. sebab papa dah balik msia 
time tu mama lah orang baik dan mama lah orang jahat. 


 adik rimas kena pelukkk


Suspen okeh nak menjaga anak tanpa papa nya esok. 
2 tahun papa bersama-sama kat sini.. 
Exspecially si QK tu mana pernah berenggang. 
time nengok atok sakit bulan 6 tu pun kan ikut papa ke Malaysia. 
ni papa nak kerja so kamu duduk ngan mama je lah. 
jangan menangis tengah malam sudah lah !
panic mama. 


Si Adik lak dah 1 tahun 4 bulan 
berjoget nombor satu !
pantang dengar lagu 
lepas tu penyakit baru 
nak duk kat luar jeeeeee manjang 
rimas tau !
yeler  ada maid leh la usung 
mak kau nak bawa jalan luar xjadi kerja la dik oiiiiii 
lepas tu adik pandai dengki tau. 
kalu kakak duk atas riba mama
dia jeles.. datang kat mama selamber tolak kakak 
sian kakak. tu kakak marah sgt ngan dia. 
yang rasa homel homel sangat nya 
kakak dah pandai pakaikan adik pampers !!
so terharu ok. 
siap amik wipes lap pet adik lagi tu. bole harap kakak. 


 alolololo comel sangat adik ni 
pandai melaram dah 
pantang nampak kita pakai lawa skit 
menjerit2 lah dia tkt kena tinggal 
ada skali tu lama kot aku xbawa dia keluar 
adik amik tudung bagi mama suh mama pakai 
nak ajak keluar. 
alololo sian sangat adik. 


 Alhamdulillah badan adik mantopss ok 
bila dukung tu mampat dan antap 
10kilo ada kot skang. 
makan nasi 3 kali sehari 
masih lagi makan bubur lembik. senang mama frozen kan je tuk seminggu. 
bila mama ada mama suap nasi keras + ikan goreng + kicap dia layan je. 


Kadang-kala rasa cepat je anak2 mama membesar 
terharu nengok perkembangan mereka. 
be a good guls alwats and ever my doters . 
mama love u !
 
 

Dec 11, 2013

Reward.



Cantik x cantik x?
yang merah batu ruby yang biru tu nilam 
 disalut dengan emas putih 
di sarungkan ke tangan yang putih dan gebu juga 
panggggggg kena penampar sekali puji diri sendri. 
 
 
di set kan pulak dengan cicin ruby juga yang moden design nya 
eh pinjam tangan leh 
panggggggggg sekali lagi kat pipi yang gebu ini. 
 hahhahahha 

sorry lak mak terover skit 
dah complete 3 tahun duk Myanmar 
dah nak balik dah pun 
baru rasa perlu ada reward begini tuk diri sendri 
hasil penat lelah bekerja kononnya. 

Actually cincin sepanjang 3 tahun berkhidmat bukan 1 ya 
2 pun tidak 3 apatah lagi
berlambakkkkkkkkkkkk oke. 
ewah over x over x ?
yang biasaa2 tu byk la.. yang betul2 kualiti dan mahal skit 2 3 bentuk je kot. 
Tipikal kot.. dah duk di Myanmar ini la hasil collection nya. 
Batu batu. 
bukan batu bata ya.. awas !
hahhahaha 

bila dapat ni senyum sebentar. 
 Alhamdulillah. 
 

Dec 5, 2013

Feeling macam-macam.

Nak ngadu dumba skit 
aku ni banyak perkara kena mula 
kena buat 
kena settle 
yela nak balik for good katanya 
macam2 perkara kena buat 
tapi kan.. xtahu lah nak mula macamana dan bagaimana.. 

xkan xde mood nak balik msia kot kan.. 
Malaysia tu malaysia okeh !!
bukan aprika .. hahhaha 


Aku dah mula skit2 tapi belum followup 
mebi next week la kot 
bos xde sibuk dengan sukan SEA time tu mmg aku pulun habis la nanti. 


dah 3 tahun duk sini.. 
selak2 almari eh macam kurang je baju ahkak ni tau 
macam xcukup je macam sikit jeeee
so sempat lagi nak tempah baju bajan lagi ni 
itu yang aku risaukan okeh.. 
bukan hal2 logistik yang lain. harharhar 
dasar perempuan !
dah nak balik ni baru lah terhegeh2 nak tempah blazer lah.. 
blouse lah. sini murah uolssss. serius.
sebelum ni duk asak baju kurung manik sana sulam sini je. 
ish ish ish. 
eh stress pulak pk pasal baju ni !! muahahhaha 


lagi apa lagi nak bebel ni ?
ohhh aku tiba2 macam rasa nyut nyut skit la kat gigi ni 
aduiiiiii dasar gigil pelsu.. dah 2 thn ok je.. dah nak balik ni nak nyut nyut lak. 
so b4 balik harus cek kat the best ever dentis tu. 

Ohhh actually byk lagi perkara yang buat aku berserabut 
tapi cm xsuai je nak citer suma kat sini kan. 
nanti tiba msanya kita share ya.. 


tunggu tora datang lagi. 
 
 
 
 
 

Dec 4, 2013

Cerita Rawak

Assalamualaikum 
bukan xmo update.. nak ! 
tapi buka baca new post close
penyakit betul lah kan. 

Aku ni bijak x ?
kumpul pic dalam HP then bila ada masa baru up entry 
lambak cmni. mihmihmih 
Im sorry 
boring eh ?
ada aku kesah.. xdpt duit dari nuffnang pun kalu i update hari2. 
mihmihmih. 




Khamis ke Jumaat lepas 
aku balik lewat.. 
nak dekat balik dah kol hubby 
nak masak apa ?
tibaa2 dia kata dah masak dah.. ohmai 
wah syorgaaa 
balik bole terus makan je 
sedap ok sambal telor dan ikan masin ciput tu !!
makan nasi panas2 terangkat. 
Thank you Ayang ku. 
Love u forever. Eh !! 
 betul lah.
 
 
 ok dah masakkan 
timbal balas namanya 
hari sabtu aku jadi bibik sepenuh masa 
bukan bibik je 
jadi pengasuh lak tu 
mengasuh anak sndri ok la 
ada anak jiran pun menumpang.
hahhaha caya ke ?
propa je suma ni. 
Hubby p main golf sampai ke kul 9malam ok.. including dinner. 
maid lak minta balik awal pagi tu. 
so praktice buat semua sndri dan jaga anak juga sendri. 
Terus feeling supermak. 
 

 Sunday balas dendam la 
mari kita berpoya-poya 
bawa anak2 jejalan sambil bershoping 
Adik tihani pun dah pandai nak pakai sunglass juga. haru ! 


 ni lauk semalam 
kari udang + sayur kampung yang xketahuan apa namanya 
panjang2 di luar keras dlm lembut 
nak makan kena mcm isap kulit tu buang 
sedap gila ok 
mak mertua yang ajar masak ni 


ok laju2 update 
ada dinner pulak !
bye 






Nov 28, 2013

Complete.

Jenuh nak cari tajuk yang sesuai tentang apa yang aku nak citer ni 
sekali Complete perginya. lantak lah. 
citer apa ? maila membaca. 


Actually aku tengah bz sekarang 
xde la bz sesangat tapi ada je la tugasan 
sebab Myanmar kan host sukan sea.. jadi turut la menyibukkan diri. 
tapi dalam pada bz tu.. tetap feeling excited sebab aku dah dpt arahan untuk bertukar ke Putrajaya semula!!
Yeay.. alhamdulillah. 
Akhirnya Malaysia di hatiku kembali. 
Jan 2014.. tunggu kami MALAYSIA. 


Setelah macam2 berlaku 
sudah 3 tahun 2 bulan aku di negara orang Myanmar ni 
walau salah satu negara hardpost katanya.. tapi alhamdulillah kami baik baik aja di sini. 
Kata orang dimana langit di junjung di situ bumi di pijak.. eh ada kena mengena ke ?
masuk kandang kambing mengembek lah..masuh kandang lembu mengembu jangan merendek lak !! mihmihmih. 
pandai2 la bawa diri di mana pun kita berada. Pandai2la sesuai dan serasi kan diri tu. 
aku dulu lagila.. masa mula2 dtg sini anak kecik 10 bulan selalu demam lak tu.. sakit .. laki lak xde kat malaysia.. suma kena urus sndri.. baru sampai katanya.. keta pun xde.. kena pindah rumah lak lepas 4 bulan.. uhhhh 
tapi alhamdulillah aku lalui dengan mudah. 
dulu semua pun kena berdikari.. xde pulak rasa nak susahkan orang.. anak demam tahan lah teksi p klinik... p kerja balik kerja pun naik teksi je dalam hujan panas. apa ada hal.. 
tapi orang2 baru skang untung suma pun kerja nak mudah.. byk keutamaan dan kemudahan. Untung ler.. rezeki masing2 kan. aku ok je. 


Ada orang tanya kenapa xcross negara lain ?
hurmmmmmm
sebut soal keinginan mmg nak je.. ke tokyo ke.. negara ada salji lak.. 
p tempat jauh skit.. padang pasir ke kan. 
tapi jauh di sudut hati malaysia telah lama dirindui kot. 
so kami ambil keputusan buat masa ni balik lah dulu. 
Lagipun aku xbole pentingkan diri sendri. Hubby juga ada kerjaya. 
Aku percaya pada rezeki insyaallah tiba masa pasti rezeki aku di tempat terbaik juga. 


Banyak faktor yang buat hati aku meronta2 nak balik cepat. 
antara nya soal kesihatan orang tua kami. 
Aku dan hubby hanya tinggal ibu je.. 
bapa mertua dah lama xde. Papa tersayang pun baru je pergi.. 
setelah lalui kehilangan yang sgt dirasai aku rasa baik aku balik berdamping dengan orang tua kami yang makin uzur. Lebih baik kan. 
dekat dengan keluarga dan nikmati erti kekeluargaan dengan lebih dalam. 


 Di samping itu, boleh la enjoy kembali makanan makanan di Malaysia 
3 tahun cukup kot tuk jadi tukang masak sepenuh masa di sini. Muahahahha. 
balik msia bukan la xmasak lansung tapi atleast ada la skip skip bila perlu kan. 
xdela konsep xmasak maka xmakan.. 
kalu di malaysia guna lah konsep nak makan di mana2 aja.. 
Hehehhehe like like like. 
 Aku ni dah la suka p pasar malam.. laki pun bengkek je.. huhu 
sorry yang !! 


Tapi balik msia ni siap je la duit berkepuk-kepuk 
mana nak dapat pun aku xtahu.. malas nak pk.. peningg arrrr. 
cara berbelanja pun sure berubah kelak. 
ishhhh takutnyaaaaaa.. 
anak-anak tu dah la main order n pick je kalu p supermarket.. tergaru-garu kepala mak kau nanti. 
harap2 segalanya dipermudakan lah.. 
kena pandai budget la lepas ni 
keluar USD xsama dengan keluar RM oiiiiii 


Malaysia aku kembaliiii 




 
 

Kronologi, Mak Bedah, Mama Cantik.

Koronologi dua beradik 

Di suatu malam 
lepas dinner kitaorang mmg selalu lepak2 kat hall layan karenah anak2 
ada 1 malam tu, adik nak pakai cap lah.. nak pakai beg kakak lah.. nak pakai kasut lah bagai.. 
dah bagi macam merajuk pulak.. so duk la dia tepi almari ni 
see mata dia tu xtahan.. bukan main menjeling dia. 

 
 Selepas itu datang la di kakak 
yang mula2 marah bising juga ke adik sebab macam2 hal ragamnya.
datang kakak pujuk2 adik 
dia buat muka derk badak je adik tu.. 
macam comel je.. macam cute je.. 
air di cincang xkan putus kan. 


***


 di malam yang lain 
kak bedah in the house 
sibuk nak pakai spake papa 
ok gak tu 
papa ko poyo je buat2 spake mata tp pakainya idokkk kan 
anak ler tolong pakai. 


***


di hari yang lain 
sang suami mengajak isteri nya keluar makan tengahari.. 
tapi isteri yang kena belanja sebab pay day katanya. 
ok lahhh demi mu suami !!




Nov 25, 2013

My Weekend


Hari Sabtu 
buat kek ini untuk majlis bos 
Cheese cake leleh yang xbrapa nak leleh.. huhuh 
xde ovellete pulak kat rumah tu so kek xbrapa nak soft lah kan. 
cream cheese pun xbrapa nak leleh.. 
tapi rasa not bad.. yuhuuuuuuuuu

 

Sunday di Majlis Kesyukuran bos 
Anyway congrates bos for your new Title !!


Ok itu je. 
BYeeeee


Nov 20, 2013

Travel

Bernanah mata ahkak skang 
sana sini orang p cuti-cuti eh 
Krabi lah, Tokyo lah, Kuching pun ada.. 
Legoland.. wauwauwau.. 
Sedihnya ahkak xberjalan mana2 pun.. di sini jela.. bumi Myanmar yang bakal ku tinggalkan. Ehh 


Hurmm bila nengok orang holiday sana sini 
sonoknya kan 
tapi aku ni anak kecik byk sgt alasan nya 
mcm nak p Krabi leh ke bawa anak kecik kan 
xkan nak p Rafting bagai usung anak.. xsesuai kot !
nak tinggalkan anak ? adoiiiii xpernah kot aku buat gitu lagi..  
p holiday 3 4 hari anak tinggal kat nenek or maid bagai.. 
rasa macam nak buat tapi belum ada peluang lagi nak torai.. mihmih 
xtorai pun dah tahu leh ke x. 
dalam mimpi je la kot.. sebab anak2 aku xde mak bapak menjerit lah dia sampai ke pagi... x tido. 
nasib badan.. nak berjalan honeymoon kena la tunggu dorang besar skit lagi. 

Tapi bila dah stay kat malaysia nnti 
byk dah atur plan tuk cuti2 ni 
atleast genting highland n cameron kan. 
otw balik kg je tu.. yes yes yes... 
tapi dengan harapan anak mama behave.. 
bukan apa, adik tu adoiiiii lah.. 
naik keta cpt bosan.. kalu tido je senang story.. ni naik keta pun susah nak tido. kdg bergaduh ngan anak2 sbb susah naaa nak tido. 
macamana travel by car ke krabi.. oh no no no.


Aku mmg suka bercuti 
tapi sejak dah kawen 6 tahun ni.. sesekali kami p. 
yela 2 tahun kawen dah merantau.. xbersama keluarga. 
bila family p jalan2 uhhh tahan air mata je la. 
tapi sesekali bila balik cuti musti family mertua plan cuti2.. i is like. 
Family aku mmg kureng nak jalan2... nak tgg jalan2 sesama time orang kawen..barulah.. if not nan ado. 
Sebab arwah papa mmg bz dari muda sampai la ke tua.. bisnes sndri katanya.. cuti xmasuk la duit. 
so dah biasa xp jalan jalan sangat. 


Dah kawen barulah reti nak jejalan. dapat lah family mertua yang mmg kaki berjalan. sesuai sangat la kan. 
tapi aku ada 1 peel.. bila berjalan xleh penat skit.. musti aku moody. laki aku dah paham sangat dah ni. nasib lah kan. mihmihmih.
penat tu bukan apa, penat nak uruskan anak-anak. maksud aku kalu anak2 tu behave ikut kata sng di urus sure travel kita happening kan. ni kejap kang nangis.. kena sampuk lah bagai.. uhhhs stress oooo. dari nak happy happy jadi unhappy ! 
 penat berjalan dan shopping xde hal. huhuhu 
dasar kejam kan !! 


So lepas ni adik nak nak dekat 2 tahun makin senang nak control kot. Boleh la mama cuti sana sini.. Hope so. 
 
 
Feeling Excited.

Nov 18, 2013

Sekitar 15.11.13

Dah basi eh ?
tapi dah ada gambar mari la kita share 
aku bukan senang nak snap pic dan upload kat blog sekang 
dah tua makin malas pulok. 


 
 Sebelum p kerja dah cecantik mari kita camwhore dahulu 



dah sampai ofis buat surprise tuk en hubby 
jam 9am dia datang collect surprise.. hikhokhek 
pasa; surprise nnti i story eh 

lepas tu hubby p port tolong uruskan hal kawan dia 
kami dah janji hari ni nak lunch sesama 
dah lama rasa xduk makan berdua.. 




tapi hangin jugala 
sebab lambat pulak urusan nya 
kul 2 baru dapat lunch oke 
dah le pg tu amik roti sekeping je bfast 
penat i tunggu tau !!!
 

 Dikau la pujangga 
dikaula sinar 
dikaula hidup ku 
pangggg !!! over sangat tu. 
 


 Akulah bidadari mu 

 Kami lunch kat Coriender Leaf - Indian Food 
tapi sedap gilak kot 
dah 3 tahun duduk sini baru tahu ada restaurant ala ala mamak 
sedap laj tu.. 
nnti nak p repeat lagi.

 dah ler xbfast kan 
lunch pun mkn naan je 
gila kurus lepas ni. mihmih mih 


 Tandoori Ciken 
nyum nyum

 dessert 
suma sedap2 kena dek tekak kami 
tapi dessert ni je la yang kureng skit 


ok sekian 
itu je.

 

 

Nov 15, 2013

Our 5th Annivesary

Alhamdulillah 
15.11.13 : 5 tahun sudah usia perkahwinan kami 
kata orang lepas sudah fasa pertama ya. 
Syukur kami melalui suka duka rumahtangga dengan tenang dan bahagia. 
tipulah xde angin ribut melanda kan. Sure ada.. tapi how u solve it out la kan. 
Alhamdulillah suami aku seorang yang sabar juga. walau dia seorang yang kuat cemburu tapi dia tahu nak balance kan semula rasa nya tu. 
hurmmm cmne nak explain eh.. paham sendri2 lah.. or xyah phm pun xpe sbb laki mak bukan laki uuolss kan. huhuu 


Hubby seorang yang helpful jula.. 
part tu aku mmg tadah tangan syukur sangat.. 
lega.. dia ringan tangan la juga nak tolong kemas2 rumah.. jaga anak. tukar pampers anak. bagi mandi anak. 
kerjasama katanya
Tolak ansur pun penting dalam rumah tangga ni 
jangan nak penting diri sendri sangat
klau dah buat silap tu jgn ego nak minta maaf 
tapi honestly kdg2 aku pun gitu gak.. ego.. tapi sekejap je lps tu pk2 muhasabah diri cepat2 minta maaf, 
mujur hubby seorang pemaaf dan cepat lembut hati 
dia pun selalu suka minta maaf. 
tapi hubby cepat sentap kot.. kalu hal kecik2 pun cepat benau terasanya.. aku lebih suka diam kalu xde hal.. anje anje angattt tu. 
dan hubby saya seorang yang MANJA pun. hekhokhik. 


So untuk suami tercinta 
Thanks for being with me for 5 years.. and hoping u to always with me for all the time. 
I love u more than others because u re my soul u re my life. 
Im happy with u because I LOVE U. 


CINTA JANNAH 

  Dulu dulu dulu ku berdua 
sekarang berempat. 
LOVE THEM A LOTS. 

 
 
 

Nov 13, 2013

Mood Baking

Sape follow FB i musti tau kan i kdg2 dtg gila membaking 
suma nak post kat FB 
harusla bagitau 1 dunia i pandai baking !!
mihmihmih 

Dulu dulu dulu 
nan ado lansung ok 
oven pun xtahu cmne nak godek 
tp itula untung duk oversea 
terus serba serbi jadi pandai. 
Ewah kembang hidung jap !
xbuat maka xcapai la keinginan nak makan kek ala ala secret recepi.. gitu. mihmihmih 
Dulu ku malas kini ku rajin 
dulu ku menderita sekarang aku bahagia... 
lalalala 
eh terkuar lirik lagu pulak.. 
I am sorry 


ok aku start baking mmg sejak duk oversea lah 
sbb mebi ada terlebih masa 
terlebih rajin sbb ada maid kan 
or terlebih keinginan nak mencuba dan makan 
so dari mencuba2 dah jadi 1 habit pulak 
tambah pulak bila jamu orang dapat pujian khen. 
mihmihmih 
tapi aku ikut mood juga 
ada masa mmg malas nak mampus walau tekak nak sgt makan kan. 
time pregnant adik dulu masa mula2 preggy je rajin dah perut makin besar nan adonya. 
 tapi ada 1 tahap bila lama sangat xbaking jadi ketagih. 
dan aku suka nengok orang..
bila orang buat then nampak pic mcm menggiurkan so aku musti nak try. 


Terbaru snow cheese cake leleh. 
Ohhhh xbole jadi gigil tangan nak torai ni 
Ada citer kelakar tau..ke aku dah citer .. eh lantak lah.
Last week kan aku nak lah buat cheesekut.. ni pun resepi baru gak. 
suh la hubby beli cream cheese kat citymart tu.. sebab ahkak kan bz sejak dua menjak ni. 
sekali dia beli cheddar tau.. gelak besar kejap ahkak.. 
tapi xpe.. ahkak google2 jumpa lak resepi baru snow cheese cake meleleh.. nnti kita parut cheddar tu tabur atas snow cake tu ya sayangg.. 
esok lusa bos xde leh ahkak balik awal buat kek.. 
1st kena buat kek coklat yang orang order tu.. 
then kita torai cheese cake tu. wau wau wau. 
over excited kak ton !!

 
 
 

Nov 11, 2013

Cuci Mata

Salam 
Actually tengah menahan mata ngantuk ni 
sebab makan karipap sardin 3 ketul kah ?
xde makna.. huhu 


Lately citer agak kureng skit 
tapi nak juga update hari2 kalu mampu 
hari ni kita cuci mata makanan je la ya. 
Last saturday terover rajin 
jadi sakit mental 
nak makan je snap pic then upload. 
 Mental pun mental lah janji senang hati erkk.. 


Masa cuti maal hijrah hari tu 
i terajin buat kek coklat 
version baru ni hoiiii 
dan aku suka version ni.. toping dia sedap 
sabtu ni nak repeat buat ada orang order. 
cewahh.. 



 Sabtu hubby main golf 
petang ada org jemput baca yassin 
so kita buat menu yang senang n simple je 
Nasi lemak !!


 Lepas lunch lepak2 teringin nak makan eskrim 
tadaaaaaaaa siap toping lagi 
nampak sedap seyyy.. telan airliur den ni ha teringat balik. 




Gambar terbaru adikkkk 
macam comel jee.. macam cute je..


Kakak in the house 
macam rajin sangat sabtu ahad pun sibuk nak pegang buku 
lepas tu adik nak.. kakak jerit2 kedekut siap picit2 muka adik. 
adoiiiiiii #peningkepalamakkau# 

 

Nov 8, 2013

Macam2 Kesah.

Adoi lemps betul nak menghapdate kan. 
Sorry lah.. 1 mmg super duper bz 
2 xde bahan pun iye juga. bila xde bahan xde mood la jadiknya. 

Pertama, Alhamdulillah si QK dah seminggu masuk school. 
Good gul kot dia. suka sangat p schooll.. 
bangun pagi senang juga la. yang xsenang nak mandi 
adoiiiiiiii pepagi hari2 bergaduh je ok. 
mmg bukan aku lah yang mandikan.. sebab nnti terjerit2 je kerja aku bernanah telinga maid baru tu kang... terus nak bernti lagi naya hidup kan. 
So papa dia lah yang amik alih tugas uruskan sekolah tu.. syukur gila dpt suami yang nak membantu.. Thanks ayang u mmg the best.. macam ensem je.. macam cute je.. eh uh ah... 
Tapi mmg fair kot.. sebab pepagi aku bgn dulu siapkan masak tuk bekal QK dan lunch papa. 
Uishh jenuh juga nak pikir bekal tuk budak cerewet tu tau. 
Paling frust bila bawa bekal xmakan lansung.. eh risau kot bila nak xmakan kat school. 
dah la xminum susu kan. So setiap kali balik aku mmg suh hubby check bekal hbs ke x. 
Boleh kaji apa dia suka makan apa dia xsuka kan. 
Pening nak pk menu tuk dia tau. 
xkonsisten mintannya tu. 
Kdg2 bila letak ayam dia mkn, kdg2 xluak lansung. 
letak fish pun sama. pedas2 lagi lah out.. 
ada sekali tu dia mkn nasi je habis licin.. lauk xluak pun. 
apa kes makan nasi kosong semata. Sedih ok. 
tapi lega juga la sbb dia makan la juga kan. 
Part snack pun sama.. 
ohh time lunch kul 1130
nap 12-1pm 
snack time 1.30-2.00 
so time snack aku selalu bekalkan buah/coklat/biksut gitu 
itupun xmakan juga kadang2. 
bagi kinder bueno je habis.. lain nan ado. huhuhu 
today aku buatkan spagethi 
snak dia request pisang dan vitagen. 
Hari ni friday dpt report dari teacher.. xsbar nak ngok result seminggu ni cmne. 


Dalam seminggu ni pun nampak ada progress dah. 
cakap pun da selit2 english. kadang2 bila dengar aku pandang hubby, hubby pandang aku. huhu kelakat kot. 
aku tanya lah.. can or not tomorrow mama bekal fish ? 
dia leh jawab NO CAN.. hahhaha no can ok bukan cannot !!
good gul anak mama n papa !hentam saje la nama pun baru nak belajar kan. 


While kakak p sekolah 
adik sengsorang lah kat rumah 
kerja dia tidooo je plak.
maid baru ni asyiklah nak bagi tido je kat adik.. adoiiiiii 
bangun saing kakak jam 730 
kul 9 papa balik hntr kakak aik dah tido.. 
nanti kang lepas lunch tido lagi. 
asyik tido je pun not good kot. 

Bila kakak balik.. haa mula dah. 
duk bergaduh je dua beradik tu. 
uols ada experience x.. mmg budak2 tara-tara ni bergaduh adik badik eh. 
Risau juga tau. hahahha 
yang si kakak xmo mengalah 
si adik apa kakak pegang itu la dia nak. xdpt jerit2 ketuk2 kepala stress. 
mak pak pun stress hokek. 
tu baru dua anak nya.. kalu 3 4 5 6.. cmne lah kan. Muhahahahha 
 
 ok nak sambung buat kerja. 
bye 



 

Nov 1, 2013

QK Pre School

Alhamdulillah 
masuk juga pre school si QK ni 
nak masukkan sekolah bercelaru mak kau !
Mujur jumpa sekolah yang sesuai dan mampu... huhuhu 


Bila QK dah school lagi kelam kabut la pagi hari hari mama 
nak kena siap lunch n snack tuk bekalan ke sekolah 
makin beku la otak mama pikir menu. 
Sebab dia dah la memilih bila makan. Haru !


Pagi tadi opening ceremony dah 1st day. 
mama bekalkan daging beger n sosej je today. 
then biskut tuk snack after nap. 
Harap QK ok. 

 
 
 mama bersilat kat bawah siap itu ini 
naik atas bapak ngan anak sedap tido selimut lagi 
hamboiiii over !!
kena bebel lah kan. 
mujur mood dia baik hari ni, bgn xnangis terus papa mandikan. 
while papa siap dia duk bawah layan tv. Good gul !
bagi milk pun xmo. hahhaha 
See stokin pun papa pakaikan. 
 

 Sian adik tinggal sorang kat rumah ya.. xpe xde orang kacau senang adik nak tido kan.



 Alololo comel anak mama 
tapi beg tu xmuat kot 
dah sumbat botol susu, baju spare 
pencil box besar gedabak .. buku xmuat sudah. 
kena beli beg besar skit la lepas ni. 


 International Language Business Centre 





 Eh mama QK 

 qk yang comel 
be a good gul ya sayang 
belajar pandai pandai tau !


Mama n QK yang terpaling comel. muaahahahhaha 


Tadi bile nengok performence dari senior 
hamboiiii suma budak2 over berjoget dan nyanyi.. 
harap QK nnti bukan saje pandai joget tp pandai belajar juga ya. 
Xsabar nak tgg report kul 3 ni.