Uols kat Msia pasti tahu kek ni tengah hot kan
aku bila blogwalking nampak orang making kek ni
uish terus rasa gatal tangan nak membaking
sekali baca remeh nya nak buat
dua tiga kali baca sampai paham
ok ok la
still remeh but ok lah
jom ikut master chef SMM
membaking kek karemal
Bahan-bahan
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
* boleh tambah satu sudu besar kastard di sini.
letakkan bahan B tadi di atas gula hangus
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
campur semua bahan dan pukul hingga sebati
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
6 bj putih telur
70gm gula kastor
pukul bahan tersebut sehingga berkilat dan menjadi "soft peak" (bila terbalikkan x jatuh)
campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
oh ini my asistant. tq yang.
bahagikan kpd beberapa bahagian warna n paste
masukkan kedlm loyang yg tadi di atas lapisan karemal warna by warna
Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
bakar guna api bawah sahaja
Bila dah msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi
kek ini akan merekah sendri than baru bole terbalikkan.
dan sedia untuk di makan
makan sejuk2 lagi tersangat lak nyummy !!
i love it.
Selamat mencuba
3 Kritikan:
uish..nampak mcm sedapla...nasi tomato pun..walau di perantauan, masih beruntung ada bahan untukmasak makanan kegemaran...
mmg sdp ni bee. aku rekomen ko try la. sonang je. hehhe. syukur la posting negara asean so bahan masak sng dpt. sian depa yang jejauh tu. tu sbb aku dok krus2.!!
wow!!!!!!!!!!!!! cantik siottttt
Post a Comment