If aku master masak Asam pedas
uols masakan lain pulak kan
for me, each person tu musti ada master dalam satu-satu masakan
aku suka asam pedas
lagipun ada darah orang melaka harus la master kan
kebetulan my hubs pun suka so harus masak sampai betul2 master!
dulu pun xpandai juga. cayor je. hehhehe.
praktise make perfect
kami kat sini ada bahagian memasing
if nak makan sup tulang kaww p rumah orang ni
nak makan laksa penang p rumah orang tu
nak makan asam pedas di rumah aku
ayam masak kicap kat orang ni pula
gitu la baru rasa lepas rindu terhadap makanan !
sebut asam pedas ingat kak long aku
bila btau je nak p rumah dia kat JB nun sesampai je musti dia jamu asam pedas ikan pari. ohhh kaw sungguh . slow2 aku belajar dari dia.
mak aku punya asam pedas sedap juga letak lada hitam. uhhhh terangkat.
tapi aku lagi suka yang letak daun kesum pekat2 tu.
sebabkan aku master so aku share resepi nak x?
ala kita tukar-tukar la
aku bagi resepi asam pedas
uols master masak lemak share la ngan mak
mak masak lemak masih lemah
kari boleh la tahap sederhana
xde la kena kutuk ngan hubs lagi. hehhehe
ok jom check out resepi
Asam Pedas
Bahan-bahan :
ikan
bawang kecil, bawang putih, cili kering (biar lebih), halia, kunyit hidup, belacan - di kisar
daun kesum, serai, tomato (belah 4)
air asam jawa
Cara membuat :
tumis bahan kisar sampai naik bau & sehingga masak
masukkan air asam, serai - hingga mendidih
masukkan ikan bersama daun kesum hingga masak
rasakan dengan garam + gula
akhir sekali masukkan tomato - kacau sekejap - tutup api
siap untuk di ngap !!
Makluman : aku suka asam pedan yang pekat. nak dptkan yang pekat tu aku letak cili kering tu banyak dan air asam skit xde la cair je.
jeng jeng jeng
asam pedas aku warna nya lebih kurang cumni
pekat merah keuningan gitu
kredit picca to mr google
sorry la hati masak asam pedas tapi lupa nak snap so cilok kat google je la
0 Kritikan:
Post a Comment