Clap Clap !
aku memey dah lama teringin bangat nak makan keropok lekor
p pasar last week jumpa ikan so beli siap2
tapi sebabkan raya so masa tu agak terhad nak buat
malam tadi datang kepingin yang luar biasa
+ pulak dgn malam last hubby semalam
misi di laksanakan
sudah siap di rebus
auwwwwww terasa macam pengilang kepok lak
sudah siap tuk dimakan
nyum nyum
rasa nor bad lah. if buatt sndri ni ikan lebih le so sedap la
if kita selalu beli tu kan tepung byk tu yang bila goreng terpercik bintik2 kulit i tuh.
tapi malam tadi cool je goreng xde percik-percik
hubby senyum2 sambil bagi tumbs up to me
nak resepi ?
ok ok ahkak bagi amik pen & kertas salin skang
Bahan-bahan
6-7 ekor ikan kembong/ selayang
5 sudu besar tepung ubi kayu/ kanji
sedikit garam
Cara-cara
buang tulang ikan amik isi sahaja
kemudian blend/tumbuk ikan hingga hancur (tanpa air)
campurkan isi ikan bersama tepung dan garam
uli hingga sebati
kemudian bentukkan panjang-panjang untuk di rebus
pastikan air betul mendidih
siap di rebus bole di goreng
dan di makan bersama sos cili
rangup + nyummy
Selamat mencuba !
2 Kritikan:
isi dia tu rebus dulu tak?
isi x yah rebus. dah siap uli baru rebus. if rebus dia berair nanti lembik
Post a Comment