BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sep 14, 2011

Kebaikan kekacang

 Kalau kacang panjang, kacang buncis semua tu termasuk dalam kekacang ke eh ?
or kekacang ni khusus pada kacang soya, badam, kacang tanah dan seangkatan dgnnya  sahaja 
ok lah later aku google 
skang cerita dulu 
aku open story kacang ni sebab kesayangan comal saya QK tu suka bangat makan kacang 
xkira la kacang tanah ke, badam ke, kacang cerdik ke, kacang buncis or kacang panjang 
if dia makan kacang tu mengadap okeh 
sampai nak tercekik-cekik dia makan non stop 
kat Yangon ni kata dgn Cashwenut 
so if aku beli a week 4 paket mmg habis la ke dia sorang 
kacang tanah yang ada dalam tempeyek tu pun dia bedal 
hentam dia korek kacang je isi bagi mama 
bagus juga sbb mama mmg xsuka kacang tanah tu. hik 
raya baru-baru ni kan aku buat Almond london 
so semasa menguli nak masukkan almond tu, dia nampak almond mula 1 lepas tu 1 lagi sampai byk2 kali 
aku dah risau cmne nak buat biskut if almond dah hbs, dah la sini susah dpt almond. 
bila biskut tu dah siap dia xmkn pun biskut tu dia korek kacang je, bertuah betul tau. 
jun lalu nenek dia balik dari umrah beli kacang cerdik tu 
dia makan non stop sampai po po keluar kacang smula 
terpaksa la sorok mkn kena ikut time gak
sekarang pagi petang musti nak makan kacang 
dah pandai sebut pulak tu 
mama balik je "mama kacang kacang" . comel je . hehhehe 
bukan jenis kacang keras2 ni je dia suka 
if sayur yang berbentuk kekacang pun dia suka 
kalu aku goreng kacang buncis or kacang panjang relax je dia gigit, habis-gigit-habis-gigit 
suka nengok sbb kacang/sayuran tu kan byk khasiat nya 
QK mama suka makan sayur nanti kulit cantik. bagus ! hehehehe 

ni aku ada google skit 
"KHASIAT MAKAN KACANG"



Kacang kaya dengan lemak dan kalori ini. Tampaknya tak seperti makanan sehat yang kita perlukan, tapi sebetulnya kacang baik bagi kesehatan jantung Anda. menurut Joan Sabate, seorang peneliti kesehatan masyarakat,menuturkan bahwa Kacang kaya akan lemak tak jenuh, protein nabati, serat, dan fito-kimia, salah satunya adalah fitosterol Semua bahan bergizi tersebut telah teruji sangat bermanfaat bagi penderita kolesterol.
           Menurut penelitian terbarunya merangkum lebih dari 30 uji coba berbeda dari berbagai kelompok sub-etnis, dan untuk pertama kalinya, memberi jawaban yang pasti. bahwa makan satu atau dua porsi kacang-kacangan sehari bisa menurunkan kadar kolesterol LDL atau kolesterol jahat, hingga 8-10 persen.
Ini berarti Anda dapat menurunkan resiko terkena penyakit kardiovaskular, seperti serangan jantung, sebanyak 20 persen

wah ini macam punya khasiat lepas ni kita makan kacang sesama la QK sayang eh, jgn kedekut tau ngan mama 



0 Kritikan: