Sejak 2 3 4 menjak ni
hujung minggu aku di penuhi dengan aktiviti masak memasak je
seronok juga bila baru2 nak tester testing ni
tapi yang x best nya bila aku masak aku jugak lah sorang yang makan
uih buhsan doh
kalau aku buat kek ke kuih ke
mmg aku sorang je la pulun
xpun yang boleh QK mkn aku suap jugak
kalu aku msk jenis makanan berat baru la depa mkn
last week aku masak nasi ayam
ye mmg aku xpernah masak nasi ayam pun sebelum ni
mana x nya zaman belajar mmg x masak lah
ke dapur pun tlng je mama mask than tlng mkn
zaman bujang bekerja order je kat kedai
mmg bole kira dengan jari lah brapa kali aku goreng telur
masak magie ye selalu ..huhu
zaman bercinta lagai syiok
nak mkn apa sj just hello boifren "jom p mkn itu nak" xpun ayat manja skit "i teringin nak mkn ini lah"
cepat je boifren(a.k.a hubby) dtg pick up
zaman kahwin
uwuauwuua baru la nak merangkak try masak itu ini
yang simple dimple bole la aku hentam keromo
yang remeh skit mula la hello kak long aku apa bahan tumis cmne cmni
ha baru terhegeh2 google resepi je kije nya
tapi bila kita dah mula masak n suami pula yang mkn air tangan istri sendri
kita jadi senang kan
gumbira berbunga-bunga lain mcm je rasanya
tambah lagi bila dah beberapa bulan lepas khwin orang ramai lak tegur "eh yop dah gemuk musti bini pandai masak ni"
xkembang kempis hidung kau dengar .. ngeeeee
mula2 mmg xpandai tapi aku ni suka belajar pastu minta hubby komen
hubby kata aku ni suka masin so lauk2 kebanyakkan nya masin
so aku reduce kan masin
lama2 jadi sedap di tekak dia
walau sebenarnya xsedap tapi dah hari2 duk mkn istri masak lidah pun jadi serasi la kan .. xgituw ?
walau dah khwin masak hari2 pun tapi cuma lauk pauk biasa je
xpernah pula aku terasa nak buat kuih special skit
paling tidak pun cucur puding itu je lah
sbb hubby i bukan makan kuih kek ni bagai
tapi bila dah duk jauh ni
mmg keinginan nak cuba tu aotumatik datang
nak cuba itu ini
sbb kat sini mmg xde istilah order
so baru 3 bulan aku sudah cuba banyak resipi juga
dan hasilnya happy !!
oh tajuk lain tapi isi kelaut cina selatan dah
oh tajuk lain tapi isi kelaut cina selatan dah
jom nengok nasi ayam aku
perap ayam
siap di goreng
nasi ayam
timun tomato
aku + kan begerdil
tekak org kampung suka pedas
jadi sambal kicap aku adalah cili api
sup
dah siap tuk di lantak
yeay
kredit to azzah mama adam
resipi dari dia
tq azzah
xsangka menjadi
ok next
kek batik/kek biskut merie
bahan-bahan
pecah-pecah kan biskut
gaul suma bahan2 siram je atas biskut
dah siap
sejukkan hingga beku
nyummyyyyyy
tapi kan kengkawan
nak minta tlng sape yang pandai buat biksut merie ni
aku nya xkeras yuuuuuuu
jadi cum aiskrim coklat berbiskut lak
apa sbb nya xkeras ek .. musti ada xkena .. tapi aku xtahu aku ikut sebiji resepi je
yang tahu plz advice ya
tq
itu saje weekend ni nak buat puding n agar2 lak tuk QK
sejukkan hingga beku
nyummyyyyyy
tapi kan kengkawan
nak minta tlng sape yang pandai buat biksut merie ni
aku nya xkeras yuuuuuuu
jadi cum aiskrim coklat berbiskut lak
apa sbb nya xkeras ek .. musti ada xkena .. tapi aku xtahu aku ikut sebiji resepi je
yang tahu plz advice ya
tq
itu saje weekend ni nak buat puding n agar2 lak tuk QK
4 Kritikan:
daling,
setau i, all those liquid have to stir atas slow api smp dia pekat. than baru masukkan biskut meri than dah sebati baru perap dalam loyang. tekan3 supaya jd padat :)
aah i buat double boil .. tapi mebi x sampai pekat kot .. tu sbb x keras kan ..
Bagus gak kan bila dah posting ni.. semua resepi dah tahu.. dari tak pandai masak sekarang awak dah pandai dah..
syabas seri... ^_^
xpandai lagi kak baru nak cuba-cuba ..huhu
Post a Comment