BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Jul 28, 2011

Tips cabut gigi geraham versi "orang penakut"

Assalamualaikum 
hari ni rasa besar hati nak share tips dengan uolss 
aku rasa bukan aku sorang je penakut cabut gigi pasti ramai lagi di luar sana 
kan kan kan 
statement sedapkan hati je ni. uhuu 
sebelum tu mai aku story skit kes aku 
Aku mmg sebulan sekali akn facing dengan masalah gusi bengkak 
gara-gara geraham bongsu bawah yang xmenumbuh dengan jayanya manakala geraham atas makin memanjang bagai johan 
jadi dia menusuk satu sama lain menyebabkan pipi dalam mulut dan gusi jadi bengkak 
setakat hari itu mmg xsakit tapi susah nak makan 
da a few months jadi gitu. bila jadi je cara nak solve aku kurangkan mengunyah beberapa hari 
tapi last week kurang makan 3 4 hari xberkesan juga bengkak still there 
aku ni kan penakut sakit jadi sebelum sakit baik bertindak 
Klinik pertama aku p doc kata nak buang gigi bawah yang x habis kuar tu 
procudure : belah skit gusi tarik gigi tu kuar 
alasan : gigi tu masih kecil so xbole cabut tanpa belah 
bila aku dgr terus kecut suma organ-organ badan 
dah belah jahit, after 1 week buka stitching
omg mmg xbrani lah 
aku minta doc 2 days untuk berpikir 
so p office minta advice, local advice 1 top dental klinik 
since gomen covered grab the chance je 
asalkan aku xsuffer kesakitan 
2nd klinik mmg tip top 
doc tu mmg experience gile 
procudure : cabut gigi atas yang makin panjang - problem solve 
procudure tu actually sama je dengan geraham bongsu kanan yang aku buat di Msia 3 tahun lepas 
bole je cabut gigi atas xpayah belah2 gusi bagai kan 
so disebakan doc tu mmg susah nak catch sebab dia top appoiment selalu fulled aku rela je cabut on that day juga 
Syukur sangat 
dalam masa xsampai 5 minit gigi aku selamat dicabut tanpa rasa yang menjengkelkan 
walau perasaan takut tu sama cum rasa nak beranak. gile teruk aku ni kan ? 
until today hari ke4 
Alhamdulillah 
mmg xrasa sakit lansung after cabut tu 
i tabik spring lah kat you doctor pendek kepala botak chin. hehehhe i loikeeee 
tapi aku rasa faktor berpantang/tips berjaga-jaga selepas mencabut gigi juga memainkan peranan penting 
so nak tahu? check it out 



Tips cabut geraham - versi penakut 

1- kemam "gous" selama 45 minit pertama sejurus selepas cabut dengan kuat : advice by doctor - bila maintain kemam darah akn cepat stop 

2- No drink & berkumur dalam masa 1 jam pertama : advice by doctor - sampai je rumah mmg aku x minum air lansung until kita sndri rasa selesa dan darah dah stop. aku juga  xgosok gigi seharian sbb rasa ngilu gusi tu masih terasa lukanya. biarlah busuk haper bagai duduk rumah dpt MC orang xcium pun. janji aku xsakit ! (xgosok gigi ni advice by me.hahhahah)

3- Elakkan caffeine, hot & cold water : advice by doctor - pengalaman pertama doc tu x bagi minum air panas n sejuk sangat. but pengalaman kedua ni doc botak tu said no caffeine. sebab aku pun xpasti. ikut jela sbb aku xmahu sakit. 

4- Makan pain killer bila sakit : advice by doctor - tapi bila versi penakut like me sampai je rumah dah mandi rehat lepas 2- 3 jam aku telan juga pain killer sbb aku takut sakit tu datang. but both time i never. Syukur ! 

5- Makan makanan lembut :advice by me - part makan2 ni doc xde lak masa nak story kat kita satu per satu kan. so for me masuk hari ke4 ni baru aku makan nasi which  is makanan keras tuk di kunyah dengan hadam. day 1 aku minum milo suam, day 2 makan bubur, day 3 bihun sup, walaupun day 2 ada org dah feel comfort tuk makan but not me yang " penakut" ni. setiap kali nak makan aku akan test je dulu bole kunyah or not. if yakin baru aku terus if not aku rela makan bubur sbb i hate pain ! huhuh 


5 je tips yang ada 
common kan 
tapi for orang penakut yang rasa cabut gigi macam nak mati 
harus follow tips ini 
jika anda macam saya! eheeee 

so sape ada masalah sakit gigi bongsu takut nak cabut p la 
insyaallah if dpt doc yang bagus xsakit 
sebab last week hubby cabut gigi juga tapi lepas cabut tu sakit juga dia 2 3 hari 
tapi worth it kot sbb dia sejam lepas cabut dah makan nasi goreng 
itu la xnak dgr tips i. huhuhu 




Selamat mencuba *&^%$#









6 Kritikan:

Salwa said...

Salam perkenalan. I google pasal cabut gigi geraham. Jumpa la blog u. Esok I kena cabut gigi geraham atas 2 dari belakang. Takut sangat....mesti sakit. Thanks for the tips. :)

faezah said...

salam, saya pon google psl cabot gigi geraham ni.. tgh sakit gile smpai dah bengkak gigi.. leh xtau klinik mana yg awk gi tu n beRapa kos? uuuu sakit tiap2 bulan gigi bengkak tp penakut nk jmpe doktor gigi

Anonymous said...

Salam, sy br je cabut gigi geraham atas hari tu, setakat ni alhamdulillah, pagi cabut, malam tu saya makan mi (kira mengunyahlah jugak). kalo x makan lapar la plak. nasib baik cabut ni ok je, cuma rs sakit akibat bius tu masih sikit. Awal tahun ni tadi, sy pernah dibedah gusi, dibelah, dikikis tulang rahangnya baru di cabut giginya, then di jahit, mmg seksa sangattt..itu yg mnybbkan sy jd cekal sikit. Yang pastinya, bedah gusi mmg perkara yg paling menggerunkan dalam hidup saya... huhuhu

cat said...

HUHU... SYE DAH TAKUT TAHAP GABAN NIHH. ESOK NAK GI CABUT GIGI. UWAAA.. RASA NAK CANCEL JER JUMPER DENTIST ESOK.

Anonymous said...

sis, 2nd klinik tu kt mane

Anonymous said...

Salam..boleh ke bagi alamat 2nd clinic coz dentist yg saya pegi pagi tadi pun cakap nak bedah geraham hujung tu sbb xleh cabut sebab gigi tu senget...so harap sangat boleh bagi 2nd clinic nyer address