BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Aug 26, 2009

Senarai Beli Barang Baby

Jom tambah/kurangkan senarai ini...

Untuk Bayi
Pakaian
1. Baju: saiz new born 5 pasang
saiz 6-12 bulan 5-7 pasang (lebih pun tak pe sebab boleh pakai sampai umur setahun atau lebih)
seluar panjang dan seluar pendek
baju lengan panjang dan pendek
baju lubang2 utk cuaca panas, singlet dan baju jalan
2. Stokin/sarung tangan dan kaki: 5-7 pasang
3. Sapu tangan: 10 helai (ke byk sgt nih kalu 5 helai oke x ?)
4. Tuala mandi: 3 helai
5. Lampin kain: 1 dozen untuk bedung, multipurpose
6. Kain bedung: 3 helai
7. Selimut: 2 helai
8. Topi yang sesuai - (elok ada topi yang boleh lindung dari panas bukan sekadar fesyen)
9.Barut bayi / binder: 10 helai
(siapkan 2 size berbeza)

Dandanan dan Ubatan
1. Minyak telon, minyak yuyi - (minyak yuyi panas sikit banding dgn telon)
2. Minyak bayi - baby oil (minyak zaitun pure tu okay gak atau minyak kelapa dara)
3. Syampu, sabun - (elok beli pek kecik (travel set) sebab takut kulit baby tak serasi)
4. Ketip kuku (nail clipper) dan setnya dengan gunting kecik.
5. Pembersih hidung - (berbentuk seperti hon)
6. Lampin pakai buang saiz newborn (Drypers ok skit kot)
7. Sikat lembut.
8. Kapas muka / cotton ball

Feeding
1. Botol susu (beli yang pendek dulu, klau bole bagi bb minum susu ibu)
2. Pembersih botol susu.

Peralatan
1. Besen mandi beserta getah alasnya
2. Stroller - (beli lambat sikit pun tak pe lepas habis pntng ke)
3. Katil bayi - (beli lambat pun tak pe sebab kebanyakan ibu terutamanya yg menyusu suka baby tido sebelah senang menyusu dan perasan kalau dia nangis)
4. Kelambu payung
5. Bakul atau beg untuk simpan barang2 baby.
6. Lapik plastik untuk salin lampin bayi. - (sesetengah diaper bag ada ni sekali)
7. Tilam bayi - (jangan pilih yg terlalu empuk sampai muka baby boleh terbenam dalam tu. Boleh juga beli comforter/tilam nipis, nak jalan2 senang)
8. Bantal dan bantal peluk

Untuk Ibu
1. Breastpump
2. Bekas puding yang kecik comel tu untuk isi susu badan (boleh juga diisi dalam botol susu tapi pastikan botol susu punya penutup (seal) bukan tutup atas bulat tu)
3. Barut - (ada jugak ibu yg pakai girdle je)
4. Batu sungai jika ingin bertungku
5. Stokin tebal
6. Nursing bra
7. Jamu jika mahu makan jamu -

Ni aku found frm internet .. tapi telah di tokok tmbh ikut kesesuaian dan keperluan kami ..
So bagi uols yang da experience pe yg perlu aku tmbh or kurangkan utk persediaan my 1st baby ni ..
aku x beli beriya2 pun beli mana yg pntg dulu ja .. nnti byk org akn bagi gift rezeki bby..uhuhu pasan nya .. tapi xbyk pun da la skit kan ...huhuhu

xsbr nak p beli wekend ni .. wpun Mr hubby kije Merdeka ni tapi akn ku curi ms utk p gak beli sebelum duit hbs aku beli jubah ekin ke tudung baru ke bagai nnti lagi naya .. uwuawuawuauwua

7 Kritikan:

akiss said...

heheh. tersenyum2 aku baca =)

x saba nk tgk hasil soping, =)

bee2312 said...

everything is ok tapi bg sy kalu sapu tangan tu no need buy too much coz u penjimatan kita kan ada kain lampin.kata multipurpose.leh wat lap susu gak.n jgn lupa bby bip u menyusu.sapu tangan dlm lima ok kot.make sure beli yg paling soft u kulit bby.pasal bby coat,later pun takpe.mcm akak ckp better put bby by our side u keselamatan n kalu ikut psikologi,bby more closer to us if tido bersama.tp kalu ada duit lebih apa salahnya kalu nk beli.that thing tahan lama sampai dia umur setahun coz bila dia besar dia leh main kat dalam tu.safety sikit plus barang mainan pun tak sepah.hehehe.better beli 2 in one yg leh wat bby coat n play pan.sekian dr saya.nanti sy tambah ag.hehehehe.just pendapat.no need for u to follow.like u say,everybody have their own style.heeehee..yezza........

Leen said...

Aku pun bace sambil senyum..tak sabar nk tgk hasil nyer ;) slamat berhabisan duit my dear (ingt lg how my sister and her hbby spending money at mid valley..wow!duit mcm air takala tu)

smms said...

ah kiss n leen : senyum2 tu sbb dok pk la tuh mana 1 nak bagi aku present kan ..huhuhu

bee : tq 4 ur advise ..mmg kena tanya org benda ni kalu x beli byk2 membazir ja .. aku mmg nak short listed kan brg2 nak beli .. sbb beli2 brg ni mmg terasa mcm air duit tu berlalu ... uihsssss excited + takot !

bee2312 said...

kak,lupa nk tambah,u kesan perut yg lebih kempis advise pakai barut dr girdle.barut kita leh handle sikit dia punya kekemasan tu.suar pendek tak yah beli pun takpe.(kalu nk jimatla)bby nanti tkut masuk angin.tp depeds pd bby gak.lg pun nanti mesti ramai yg kasi baju n suar.terutamanya sy.hehehehe
alat2 makeup bby n mandi bby pun annti mesti ramai yg bg.silap2 ari bulan setahun pun tak abis pakai ag.

smms said...

bee : yeka..kamu nak bagi byk kat aku ke? yeay !
make up bb nak beli yg set kecil je dulu tkt kulit sesuai lak nnti ..
aku mmg akn cari barut dari pakai girgle ..n ngah nak cari produk pe yg bagus ni ..ko dulu pakai produk pe ?

Anonymous said...

I am not able to view this website properly on opera I feel there is a drawback

Feel free to surf to my blog - pregnant working