BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Aug 2, 2013

Menu berbuka semalam

Semalam masak ini 

 Kat Yangon skang tengan musim cendawan 
dah lama tok laki berzikir nak beli cendawan baru semalam sampai hajat 
lembut gila cendawan ni okeh.. 
i buat sup cedawan .. lepas tu lepas buka pening kepala.. pagi tadi sahur pun lepas makan cendawan pening kepala.. aku xleh mkn cendawan kah ? sudah !!


 Asam pedas lagi ? 
huhuhu blur weh xtahu nak masak apa.. 
FYI speciality i adalah asam pedas.. kat sini sebut asam pedas sri masak terangkatt woii.. 
Resepi ? 
ok salin lah
Aku suka asam pedas pekat-pekat 
so nak pekat letak cili banyak2 okeh 
jgn risau xkan pedas nya.. tapi nama pun asam pedas kan.. xmo pedas sila buat sup ikan ya..
bawang kecik, bawang putih, halia, belacan dan kunyit = tumbuk lumat 
nak tambah pekat lagi letak bawang banyak2, baru kaw !
tumis bawang tumbuk then masuk cili 
dah masak masuk air asam, then serai ketuk2 campak 
daun kesum segengam dan bunga kantan 
dah mendidih terjunkanlah ikan dan tomato. 
masak sampai ikan itu masak 
then letak garam dan gula skit.. 
Siap 
 

 Telor bungkus berpulau 
resepi baru ni.. 
sedap seyyy 
1st time buat ni, teringin tapi xtahu terus google.. 
aku confius dengan telor bistik.. 
tapi telor bistik lain ada kuah ni yang bungkus mkn dgn tomyam or sup mmg sedap. 
Resepi : 
Minced chicken 
mix vege - tapi semalam aku xde mix vege aku ganti dengan tomato potong dadu 
bawang besar n bawang putih pun potong dadu 
guna minyak skit je tumis bawang, masuk minced chicken 
masuk sos tiram 2 sudu 
sos cili 2 sudu 
sos tomato 2 sudu 
garam 
dah masak ketepikan 
2 biji telor tebar lebar-lebar 
then tengah-tengah sumbat inti tadi dan lipat or bungkuskan dia 
Siap dan sedap !!


 Murtabak 
resepi lagi ?
arhhhhh malas layan uolss google je.. 
i punya ni pun intants je. hahhahaha 



 

0 Kritikan: