Semalam masak ini
Kat Yangon skang tengan musim cendawan
dah lama tok laki berzikir nak beli cendawan baru semalam sampai hajat
lembut gila cendawan ni okeh..
i buat sup cedawan .. lepas tu lepas buka pening kepala.. pagi tadi sahur pun lepas makan cendawan pening kepala.. aku xleh mkn cendawan kah ? sudah !!
Asam pedas lagi ?
huhuhu blur weh xtahu nak masak apa..
FYI speciality i adalah asam pedas.. kat sini sebut asam pedas sri masak terangkatt woii..
Resepi ?
ok salin lah
Aku suka asam pedas pekat-pekat
so nak pekat letak cili banyak2 okeh
jgn risau xkan pedas nya.. tapi nama pun asam pedas kan.. xmo pedas sila buat sup ikan ya..
bawang kecik, bawang putih, halia, belacan dan kunyit = tumbuk lumat
nak tambah pekat lagi letak bawang banyak2, baru kaw !
tumis bawang tumbuk then masuk cili
dah masak masuk air asam, then serai ketuk2 campak
daun kesum segengam dan bunga kantan
dah mendidih terjunkanlah ikan dan tomato.
masak sampai ikan itu masak
then letak garam dan gula skit..
Siap
Telor bungkus berpulau
resepi baru ni..
sedap seyyy
1st time buat ni, teringin tapi xtahu terus google..
aku confius dengan telor bistik..
tapi telor bistik lain ada kuah ni yang bungkus mkn dgn tomyam or sup mmg sedap.
Resepi :
Minced chicken
mix vege - tapi semalam aku xde mix vege aku ganti dengan tomato potong dadu
bawang besar n bawang putih pun potong dadu
guna minyak skit je tumis bawang, masuk minced chicken
masuk sos tiram 2 sudu
sos cili 2 sudu
sos tomato 2 sudu
garam
dah masak ketepikan
2 biji telor tebar lebar-lebar
then tengah-tengah sumbat inti tadi dan lipat or bungkuskan dia
Siap dan sedap !!
Murtabak
resepi lagi ?
arhhhhh malas layan uolss google je..
i punya ni pun intants je. hahhahaha
0 Kritikan:
Post a Comment